TOP 20 Postimehe loetumad teadusartiklid 2023. aastal

teadus.postimees.ee
Copy
Ekstreemsed ilmastikunähtused sagenevad.
Ekstreemsed ilmastikunähtused sagenevad. Foto: Richard Ellis

Postimehe loetumate artiklite seeria jätkub teadusuudistega. Millised teadusrubriigi artiklit olid tänavu kõige menukamad?

1. Hispaania teeteo vaenlane leitud – vaadake, keda tuleb kasvatada, et sellest nuhtlusest lahti saada

Võimalik, et see mujalgi levinud hiiglane võib osutuda ka Eestis hispaania teeteo looduslikuks vaenlaseks ja võib juhtuda, et just nende abil hispaania võõrliigi vohamine otsa leiabki.

Selliste hammastega on ka Eestis hispaania teetigu oma toiduks jahvatav hiiglaslik loom, keda on võimalik ka kodustes oludes paljundada. Pildil siinse teoõgija meredes elava sugulase hambad
Selliste hammastega on ka Eestis hispaania teetigu oma toiduks jahvatav hiiglaslik loom, keda on võimalik ka kodustes oludes paljundada. Pildil siinse teoõgija meredes elava sugulase hambad Foto: The Fountain Magazine

2. NEW SCIENTIST〉 Järgmisest aastast muutub elu Maal äärmiselt ebamugavaks

Ülemaailmne temperatuuride tõus, mida toetab üleminek El Niño kliimamustrile, võib aastal 2024 globaalse soojenemise esmakordselt üle 1,5°C piiri lükata. Teadlased hoiatavad, et pealtnäha väiksest muutusest saab meie planeedile sümbolväärtuslik hetk.

3. Esimesed külmutatud inimesed on ära riknenud, kuid veidi on siiski lootust

1960. aastate lõpus külmutati esimesed inimesed lootuses, et kunagi kauges tulevikus on võimalik neid üles sulatada ja terveks ravida. Paljude juba külmutatute jaoks võib olla see lootus luhtunud, sest krüogeensed laibad on vahepeal riknenud.

4. Edukale õhkutõusule järgnes ootamatu kuid lootustandev lõpp

Elon Muski ettevõtte SpaceX loodud Starshipi kosmoselaev tegi eduka õhkutõusu. Kuid tehniliste äparduste tõttu rakett plahvatas.

Starshipi õhkutõus oli edukas.
Starshipi õhkutõus oli edukas. Foto: SpaceX

5. Eesti kliimat kujundav hoovus võib juba paari aasta pärast kokku kukkuda

Kui inimkond jätkab praeguses tempos kasvuhoonegaaside atmosfääri paiskamist, võib oluline ookeanihoovuste süsteem 2060. aastaks seiskuda, selgub juulis avaldatud uuringust.

6. Peale 20 aastat on valmis hämmastav tablett, mis tapab kasvajad

Teadlased on prekliinilistes uuringutes välja töötanud ravimi, mis sisaldab molekuli AOH1996, mis hävitab kõik pahaloomulised kasvajad, jättes terved rakud kahjustamata.

7. Antarktikast leiti 20 kombitsaga merepeletis

Mereteadlaste töörühm kinnitab, et Antarktika ümbruses elab hulgaliselt avastamata liike. Üks uutest avastustest on selgrootu, kes meenutab Skandinaavia merekoletist Krakenit.

8. Päikeseenergia supertorm võib Interneti hävitada mitmeks kuuks

Virmalised on imeilusad, kuid seesama päikesetormi energia võib ühel päeval tuua «Interneti apokalüpsise».

9. Austraalia all laiutab pööraselt suur moodustis - loe, millega tegemist

Austraalia maismaal on tohutu maa-alune saladus. Geoloog Andrew Glikson räägib oma uusimatest uuringutest, mis näitavad, et Austraalia mandri alla võib olla mattunud võimas asteroidikraater.

10. 46 000 aastat Siberi igikeltsas maganud ussid tegid laboris «silmad lahti»

Õudusfilmi avastseenina näiva katse käigus elustas rühm teadlasi viimasest jääajast saadik Siberi igikeltsa tardunud salapärased ussid.

Igikeltsast äratatud ümaruss Panagrolaimus kolymaensis
Igikeltsast äratatud ümaruss Panagrolaimus kolymaensis Foto: Alexei V. Tchesunov and Anastasia Shatilovich / Institute of Physicochemical and Biological Problems in Soil Science RAS

11. Viimsepäeva kella seierid on hukatusele lähemal kui kunagi varem

Aatomiteadlaste bülletään teatab, et 2023. aastal näitavad viimsepäeva kella seierid aega 23.58.30. Maailma teadus- ja julgeolekuekspertide hinnangul on inimkonna hukatuseni kujundlikult jäänud 90 sekundit.

12. Vaikses ookeanis toimub midagi kummalist ja me peame teada saama, mis see on

Kliimamudelite abil on aastaid ennustatud, et kui kasvuhoonegaaside heitkogused suurenevad, hakkab soojenema ka ookeanivesi. Suuremas osas on see ka õige olnud. Kuid ühes Vaikse ookeani piirkonnas toimub vastupidine.

13. Uskumatu – kaduma läinud allveelaeva sai juhtida ainult mängukonsooliga

OceanGate on 2009. aastal asutatud Ameerika Ühendriikide ettevõte, mille eesmärk on pakkuda sukelaparaatidega seotud teenuseid nii tööstuse, teaduse kui ka lihtsalt lõbureiside jaoks.

14. Kas see toidulisand võib tõesti tappa?! Ametlikult on kõigi suud lukus

Mitme USAs esitatud hagi kohaselt surevad inimesed pärast seda, kui on üleliia tarvitanud taimset toidulisandit kratom.

15. NASA avaldas esimest kordas infot ufode kohta

NASA töörühm, mis uurib ufosid ja muid kummalisi nähtusi, pidas 31. mail oma esimese avaliku koosoleku.

16. Kas nüüd ongi hukatus käes?

Kas aasta 2023 märgib kliimaapokalüpsise saabumist ja sellega koos ka üleskutseid tegutsema asuda?

17. Eestlase leitud lumeinimese jäljed – ja mitte ainult leitud

Lumeinimeseks kutsutud tegelasi on erinevate rahvaste juttudes sageli. Meil on ju ka Kalevipoeg – tasase maa tegelane. Lood sellistest inimahvilaadsetest suurtest ja hambulistest tegelastest on valdavalt seotud Himaalaja kandiga.

Selline foto ilmus 1985. aasta novembrikuises Horisondis, saates esimest lugu artikliseeriast, mis kirjutatud lumeinimestest ja temaga seotud müütidest ja faktidest. 
Selline foto ilmus 1985. aasta novembrikuises Horisondis, saates esimest lugu artikliseeriast, mis kirjutatud lumeinimestest ja temaga seotud müütidest ja faktidest. Foto: Jaan Künnap

18. Nende nippide abil hakkad tihemini lotoga võitma

Kas arvate, et olin rumal, kui ostsin loteriipileti numbritega 1, 2, 3, 4, 5 ja 6? Ei ole ju mingit võimalust, et just need numbrid välja loositakse, eks?

19. Itaalias sadas taevast hiiglaslikke rahekamakaid, vigastada sai üle saja inimese

Kirde-Itaalias asuvas Trevisio linnas sadas juulis alla kuni 15-sentimeetrise läbimõõduga rahekamakaid, vahendavad kohalikud Twitteris.

20. Florese inimese rääkimata lugu: väljakaevamised on Indoneesias tekitanud hulga pingeid

Ühel 2003. aasta septembrikuu teisipäeval lõikas Benyamin Tarus luusse.

21. Ootamatu ravivõte võib inimkonna dementsusest päästa

Kui teil on auto, olete ehk märganud, et selle mootor kipub ajaga oma tõhusust kaotama. Mida rohkem sellega sõita, seda rohkem kütust hakkab sama teekonna läbimiseks kuluma, kuni lõpuks muutub see nii jõuetuks, et vajab füüsilist tõuget isegi väikesest künkast üles liikumiseks.

22. Austraalia mees arvas, et leidis kulla - tegelikult oli see veel väärtuslikum

2015. aastal käis David Hole Austraalias Melbourne'i lähedal Maryborough regionaalpargis jalutuskäigul.

23. Üks planeet lihtsalt ei saa olla nii suur

Teadlased avastasid võimatult suure planeedi. Nende sõnul on see nii suur, et see ei tohiks isegi eksisteerida.

24. Venemaa loovutas territoriaalsed nõudmised Eestile

1918 – Brest-Litovskis kirjutati alla Brest-Litovski rahuleping. Nõukogude Venemaa loobus oma riiklikust suveräniteedist Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Ukraina üle.

25. Universumi sügavusest tuvastati ülilühike raadioimpulss

Astronoomid avastasid hiljuti salapärase lühikese raadioimpulsi (FRB), millel kulus Maale jõudmiseks 8 miljardit aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles