SÕNUM TULNUKATELT? Universumi sügavusest tuvastati ülilühike raadioimpulss (3)

Annika Helena Siimon
Copy
Illustratsioon, mis näitab kaugetest galaktikatest alguse saanud ja 8 miljardit aastat hiljem Maale jõudnud kiire raadioimpulsi pikka kosmilist rada.
Illustratsioon, mis näitab kaugetest galaktikatest alguse saanud ja 8 miljardit aastat hiljem Maale jõudnud kiire raadioimpulsi pikka kosmilist rada. Foto: ESO/M. Kornmesser

Astronoomid avastasid hiljuti salapärase lühikese raadioimpulsi (FRB), millel kulus Maale jõudmiseks 8 miljardit aastat. See lühike raadioimpulss on üks kaugemaid ja energilisemaid, mida eales täheldatud ning sai nimeks FRB 20220610A. Nüüd uurivad astronoomid uut ülilühikest raadioimpulssi (FRB 20121102A), mis on uut liiki FRB ning mille kestus on töörühma hinnangul hämmastav kümme miljondiku sekundit või vähem.

Traditsiooniliselt kestavad FRB-d vaid tuhandiksekundit, kuid kõnealune uuring, mis avaldati teadusajakirjas Nature Astronomy, põhineb 2021. aasta uuringul, mille kohaselt võivad FRB-d kesta ka miljondiksekundit.

«Uurimisrühma koosolekutel tuli hiljuti avastatud 8 miljardi aasta kaugune raadioimpulss tihti jutuks,» ütles ASTRONi ja Amsterdami ülikooli doktorikraadi kandidaat Mark Snelders, kes on ühtlasi ka uue uuringu juhtiv autor ja 2021. aasta uuringu kaasautor.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles