NEW SCIENTIST Järgmisest aastast muutub elu Maal äärmiselt ebamugavaks (39)

Madeleine Cuff
, New Scientist, kaasautor
Copy
Ekstreemsed ilmastikunähtused sagenevad.
Ekstreemsed ilmastikunähtused sagenevad. Foto: Richard Ellis

Võid aasta pärast elada samas majas, sõita sama autoga ja teha sama tööd. Kuid ühes olulises aspektis võib elu Maal olla pöördumatult muutunud. Ülemaailmne temperatuuride tõus, mida toetab üleminek El Niño kliimamustrile, võib aastal 2024 globaalse soojenemise esmakordselt üle 1,5°C piiri lükata. Teadlased hoiatavad, et pealtnäha väiksest muutusest saab meie planeedile sümbolväärtuslik hetk.

 

Kahtlemata on 1,5°C ületamine märk poliitilisest läbikukkumisest. Vaid kaheksa aastat tagasi nõustusid peaaegu kõik riigid siduva lepinguga, milles lubati hoida globaalse temperatuuri tõus tööstusrevolutsiooni eelsete tasemete suhtes maksimaalselt 1,5°C juures. Selle lävendi nii kiire ületamine toob kaasa tohutud poliitilised tagajärjed ja vallandab jõud, mis võivad kliimakaitset tugevalt kahjustada. «Põrgu pääseb valla,» ütleb Saksamaa Max Plancki meteoroloogiainstituudi teadlane Jochem Marotzke. «Selles olen ma väga kindel.»

Maailm on tööstusrevolutsiooni eelsest ajast alates soojenenud juba 1,2°C võrra.

Kuid lisaks rahulolematuse on selle piiri ületamisel veel palju muid tagajärgi. See toob kaasa katastroofilised tagajärjed inimestele, kes elavad kõige rängemini mõjutatud piirkondades, ning toob meile kõigile veelgi metsikumaid, ettearvamatuid ja äärmuslikumaid ilmastikunähtusi. Kui suudame temperatuuri uuesti alandada, võib see periood mööduda. Kuid kui heitkoguste suurenemine jätkub, muutub kliima üha põrgulikumaks. Kõik see saab selgeks, kui tutvuda kogukondadega, kes elavad juba praegu kliimamuutuse esirindel. Nende kogemuste mõistmine annab aimu kogu inimkonna tulevikust. Samuti võib see motiveerida meid kahju tagasipööramise osas kiiremini pingutama.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles