Esimesed külmutatud inimesed on ära riknenud, kuid veidi on siiski lootust (3)

teadus.postimees.ee
Copy
Krüoonika Instituudis Michiganis külmutati uuema tehnoloogiaga 2016. aastal 14-aastase tüdruku keha. Kohus lubas seda teha tüdruku enda soovi järgi. Vähki põdenud inimese keha loodetakse tulevikus, kui meditsiin on piisavalt arenenud, terveks ravida. Samas on paljud eelmisel sajandil säilitatud külmutatud kehad vahepeal riknenud, selgus paljude kapslite avamisest mõnedes teistes USAs asuvates säilituskohtades. Pildil olevad kapslid pole riknemisjuhtumitega seotud.
Krüoonika Instituudis Michiganis külmutati uuema tehnoloogiaga 2016. aastal 14-aastase tüdruku keha. Kohus lubas seda teha tüdruku enda soovi järgi. Vähki põdenud inimese keha loodetakse tulevikus, kui meditsiin on piisavalt arenenud, terveks ravida. Samas on paljud eelmisel sajandil säilitatud külmutatud kehad vahepeal riknenud, selgus paljude kapslite avamisest mõnedes teistes USAs asuvates säilituskohtades. Pildil olevad kapslid pole riknemisjuhtumitega seotud. Foto: Carlos Osorio / AP / Scanpix

1960. aastate lõpus külmutati esimesed inimesed lootuses, et kunagi kauges tulevikus on võimalik neid üles sulatada ja terveks ravida. Paljude juba külmutatute jaoks võib olla see lootus luhtunud, sest krüogeensed laibad on vahepeal riknenud. Küll aga pakuvad teadlased välja uut külmutus-sulatustehnikat, millega võib varsti olla võimalik külmutatud organeid ja kehasid taaselustada.

Krüogeenne säilitamine ehk inimkeha kiire külmutamine väga madalatele temperatuuridele toimus alguses üsna lihtsalt: kehad lihtsalt jahutati väga kiiresti maha väga madalatele temperatuuridele ja pisteti Deware´i kapslitesse, kus neid pidi säilitatama niikaua, kui meditsiin on kunagi jõudnud tasemele, et neid kehasid saaks elustada ning ravida. Nüüd, enam kui 50 aastat hiljem on hakatud esimeste kapslite sisse piiluma ja vaatepilt, mis avaneb, on masendav, kirjutab FreeThink.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles