Uskumatu – kaduma läinud allveelaeva sai juhtida ainult mängukonsooli puldiga (1)

Annika Helena Siimon
, Suvereporter
Copy
Kaduma läinud allveelaev Titan
Kaduma läinud allveelaev Titan Foto: OceanGate Expeditions

Pühapäeval läks Atlandi ookeanis kaduma väike süvasukelaparaat, mis oli turistidega teel Titanicu vraki juurde.

Sukelaparaat Titan kadus umbes tund ja 45 minutit pärast sukeldumist. Atlandi ookeanis käib otsingu- ja päästeoperatsioon, kuid seni ei ole sukelaparaadist ühtegi märki tuvastatud.

Mis ettevõte on OceanGate ja mida kujutavad endast nende süvasukelaparaadid?

OceanGate on 2009. aastal asutatud Ameerika Ühendriikide ettevõte, mille eesmärk on pakkuda sukelaparaatidega seotud teenuseid nii tööstuse, teaduse kui ka lihtsalt lõbureiside jaoks.

OceanGate’i koduleht ütleb, et esimeste sukeldumiste ajal oli nende prioriteet töötada meeskonna ja seadmete jaoks välja üksikasjalikud toimimis-, hooldus- ja ohutusjuhendid, mis võimaldaksid neil töötada ohutult ja järjepidevalt mitmesugustes nõudlikes keskkondades.

OceanGate’il on kolme tüüpi sukelaparaate: kuni 305 meetri sügavusele laskuv Antipodes, 500 meetri sügavusele laskuv Cyclops 1 ja 18. juunil kaotsi läinud Titan.

Titan (18. juunil kaduma läinud sukelaparaat)

Sukeldumissügavus 4000 meetrit.

Titani survet taluv kest on valmistatud 660 kihist polümeeriga liidetud süsinikkiu kangast ja on 13 cm paks. Kesta aitasid luua ka NASA insenerid. Titan on revolutsiooniline veealusteks uuringuteks ja on ainus sukelaparaat maailmas, mis suudab 4 km sügavusele viia viis meeskonnaliiget. Sukelaparaadi esimene reis oli 2021. aastal Titanicu vraki juurde.

Cyclops 1

Sukeldumissügavus 500 meetrit.

Cyclops 1 on esimene Cyclopsi klassi sukelduja, mis on Titani sukelaparaadile mõeldud tarkvara, tehnoloogia ja seadmete täisfunktsionaalne prototüüp. Pärast 2015. aasta debüüti on OceanGate’i meeskond kasutanud Cyclops 1 mitmel missioonil nii Vaiksel kui ka Atlandi ookeanil, aga ka Mehhiko lahel.

Antipodes

Sukeldumissügavus 305 meetrit.

Pindmistel ekspeditsioonidel kasutatav (maksimaalselt 305 meetri sügavusele sukelduv) Antipodes on sukelaparaat, mis on mõeldud 5-pealisele meeskonnale nii teaduse kui ka lõbureiside jaoks. Kaks akrüülist poolkerakujulist kuplit pakuvad võrratuid vaateid ja teevad sukelaparaadi koostöö tegemiseks ideaalseks.

Kaduma läinud Titani sukelaparaat lülitub sisse ühe nupuvajutusega ning ainuke juhthoob on mängukonsooli pult. Vaata lähemalt videost:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles