Kas see toidulisand võib tõesti tappa?! Ametlikult on kõigi suud lukus

teadus.postimees.ee
Copy
Kohvi perekonda kuuluva taime lehtedest valmistatud taimetee võib leevendada valu, kuid sellega tuleb olla äärmiselt ettevaatlik
Kohvi perekonda kuuluva taime lehtedest valmistatud taimetee võib leevendada valu, kuid sellega tuleb olla äärmiselt ettevaatlik Foto: LOUIS ANDERSON

Mitme USAs esitatud hagi kohaselt surevad inimesed pärast seda, kui on üleliia tarvitanud taimset toidulisandit kratom. See on Kagu-Aasia taim, mis on viimastel aastatel meelelahutusliku ravimina (nagu alkohol, kanep, nikotiin jt) ülemaailmselt tuntust kogunud.

Kavasutra on Floridas asuv hämaralt valgustatud baar, mida külastavad omamoodi tegelaskujud. Õhtuti joob, flirdib ja nuhib telefone veel kümmekond klienti. Mida selles baaris pole, on alkohol. Baaris pakutakse ainult mittealkohoolseid botaanilisi jooke. Kõige populaarsem on selgelt üks jook: jäine kratomi tee.

Kohvi perekonda kuuluva taime lehtedest valmistatud taimetee võib toimida stimulandina, leevendada valu ja isegi ravida opioidide võõrutusest tulenevaid sümptomeid. Kuid suuremates annustes on see palju ohtlikum ja seda on seostatud sõltuvuse, krampide ja isegi surmaga.

Pärast mitut uudist kratomiga seotud surmajuhtumite kohta nõuavad tuhanded ameeriklased nüüd ravimi ulatuslikumat kontrolli ja reguleerimist.

Kratomi ja selle turustamise kohta on esitatud kümneid süülise surma hagisid. Eelmisel nädalal määras Washingtoni osariigi vandekohus USA esimeses kratomist tingitud surma kohtuprotsessis 2,5 miljoni dollari suuruse valuraha.

Mõned surmajuhtumid olid ilmselt seotud väga kontsentreeritud taimeekstraktidega, mida saab osta veebist. Eelmisel aastal esitasid köögipõrandalt surnuna leitud 23-aastase Ethan Pope'i vanemad süülise surma hagi mitme inimese, ettevõtte ja organisatsiooni vastu, kes on seotud kratomi tootmise, turustamise ja müügiga, vahendas Associated Press.

Koroneri sõnul suri Pope kratomist leitud psühhoaktiivse ühendi mitragüniini joobeseisundisse.

«Kui narkootikume müüakse Skittlesi või energiajookide kõrval, ei saa arugi, et tegelikult on tegemist millegagi, mis on palju ohtlikum kui miski muu samal riiulil,» ütles Atlanta advokaat Matt Wetherington NPRile.

USA Toidu- ja Ravimiamet hoiatas, et «USAs ei ole turul seaduslikult ühtegi ravimit, mis sisaldab kratomit või selle kahte peamist keemilist komponenti». Lisaks märgivad nad, et kratomit ei turustata seaduslikult kui ravimit või toidulisandit.

Ainet reguleerib vaid kümmekond Ameerika osariiki, viis osariiki on selle juba keelustanud.

Samas on see endiselt laialdaselt saadaval head shop'ides (kauplus, mis on spetsialiseerunud kanepi ja tubaka müümisele) ja bensiinijaamades ning on saanud populaarseks ravimiks kroonilise valu, kõhulahtisuse või isegi depressiooni vastu. 2021. aastal kasutas seda hinnanguliselt 1,7 miljonit ameeriklast.

Tarbijakaitserühma American Kratom Association, mis on propageerinud kratomi tarbimist puudutavaid föderaalseid eeskirju, sõnul on see miljardi dollari turg.

Samas on teadlased arusaadavalt ettevaatlikud selle mõjude suhtes, eriti kui inimesed tarbivad aine väga kontsentreeritud versioone.

«See tõstatab turul tõesti küsimused: Mis on ohutu? Mis pole ohutu?» ütles Florida ülikooli meditsiinikeemik Christopher McCurdy NPRile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles