KRAKEN ONGI OLEMAS Antarktikast leiti 20 kombitsaga «merepeletis» (3)

Annika Helena Siimon
, Suvereporter
Copy
Promachocrinus fragarius
Promachocrinus fragarius Foto: McLaughlin, Wilson, Rouse / Invertebrate Systematics

Järjekordselt on leitud hirmuäratav mereelukas. Mereteadlaste töörühm kinnitab, et Antarktika ümbruses elab hulgaliselt avastamata liike. Üks uutest avastustest on selgrootu, kes meenutab Skandinaavia merekoletist Krakenit, mida oli näha filmis «Kariibi mere piraadid», ehkki leitud loom on veidi väiksemate mõõtudega ja 20 kombitsaga.

California ülikoolis asuva Scrippsi okeanograafia instituudi teadlased avaldasid teadusajakirjas Invertebrate Systematics oma uuringu. Nende eesmärk oli lahti harutada konkreetne mereloomade perekond, millele on nimeks antud Promachocrinus. Selleks analüüsisid nad asjakohaseid isendeid, kes dokumenteeriti ja koguti esimest korda aastatel 2008–2017 Antarktika ookeani ekspeditsioonidelt.

Külgvaade Promachocrinus fragarius'est
Külgvaade Promachocrinus fragarius'est Foto: McLaughlin, Wilson, Rouse / Invertebrate Systematics

See «elukas» on laias laastus seotud meritähtede, merikurkide ja teiste okasnahksete mereloomadega, kuid nende kohta pole palju teada. Seni oli selgelt tuvastatud ainult üks liik – Promachocrinus kerguelensis, mis sinna perekonda kuulus. Pikka aega arvati, et nendel varasematel ekspeditsioonidel leitud eksemplarid on selle merelooma liigi näide, kuid seda ei suudetud kinnitada. Analüüsides nende olendite DNAd ja kuju, väidavad teadlased, et nad suutsid lõpuks õigesti kategoriseerida erinevad perekonnaliikmed.

Kokkuvõttes klassifitseerisid nad veel seitse Promachocrinus'e liiki. Kõige pilkupüüdvam on aga äsja avastatud liik Promachocrinus fragarius. Antud elukal on «maasika kujuga» keskkeha ja 20 kombitsat, mis ulatuvad väljapoole, ja tema loomulik värvus võib ulatuda lillakast toonist kuni tumepunakani, selgitasid teadlased. Arvatakse, et ta elab 65 kuni 1170 meetri sügavusel vee all.

Kuigi teadlased võisid lahendada ühe meremüsteeriumi, elab meie vetes veel tundmatuid liike, mida teadlastel avastada tuleb. Promachocrinus'e puhul märgivad teadlased, et nende uuring ei oleks võimalik ilma elujõuliste DNA proovideta. Antarktika vetes kubiseva elu mõistmiseks on vaja veel palju põhjalikumat uurimistööd.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles