Nagu Bondi-filmis: sellel loomal ongi raudsed hambad

Copy
Kõva raudkate muudab Komodo varaanide sakilised hambad veelgi karmimaks.
Kõva raudkate muudab Komodo varaanide sakilised hambad veelgi karmimaks. Foto: Unsplash

Nagu Komodo varaanid ei tunduks juba piisavalt hirmuäratavad, on teadlased nüüd avastanud, et need roomajad rebivad liha oma rauaga kaetud hammastega. Arvatakse, et dinosaurustel, näiteks Tyrannosaurus rexil, võisid olla sarnased omadused.

Komodo varaan, kes võib kasvada kuni 3 meetri pikkuseks ja kaaluda kuni 150 kg, on suurim varaanide perekonna liige ja maailma suurim sisalik. See elab neljal Indoneesia saarel, kus ta toitub imetajatest nagu metssead ja vesipühvlid ning aeg-ajalt isegi inimestest.

Teadlased teadsid juba, et Komodo varaani hambad on sarnased paljude karnivoorsete dinosauruste omadega, kuna need on külgsuunas lamedad, kaarduvad tahapoole ja nende servad on sakilised. Kuid teadlased on nüüd avastanud, et sakid on kaetud kõva, terava rauakihiga.

King's College Londoni teadlaste juhitud meeskond tegi selle avastuse pärast muuseumikogudes olevate Komodo varaani koljude hammaste ning Londoni loomaaias elanud ja 15-aastaselt surnud Komodo varaani hammaste analüüsimist.

Teadlased avastasid ka, et teistel roomajatel (sealhulgas teistel varaanide perekonna liikmetel) on samuti hammastes rauda, kuid palju väiksemates kogustes. Komodo varaani hammaste lõikeservade raud on seevastu nähtav oranži kihina.

Kahjuks muudab fossiilideks muutumise protsess praegu võimatuks hinnata, kui palju rauda võis algselt esineda sarnase struktuuriga karnivoorsete dinosauruste, nagu T. rex, hammastes.

«Edasise Komodo hammaste analüüsiga võime leida rauakatte muid markereid, mis ei muutu fossiilideks muutumisel,» ütleb juhtivteadlane dr Aaron LeBlanc King's College'ist. «Selliste markeritega teaksime kindlalt, kas dinosaurustel olid samuti rauaga kaetud hambad ja saaksime parema arusaama neist hirmuäratavatest kiskjatest.»

Uuring, milles osalesid ka teadlased Londoni Imperial College'ist, Londoni Zooloogiaühingust ja teistest institutsioonidest, avaldati hiljuti ajakirjas Nature Ecology & Evolution.

Allikad: King's College London ja New Atlas

Tagasi üles