Tulnukad tulevad ja nad on Maal juba olnud – see uskumus levib kiiresti (2)

Copy
Hoiatusmärk "tulnukad" kõrbes
Hoiatusmärk "tulnukad" kõrbes Foto: Schäferle / Pixabay

Üha enam levib arvamus, et tulnukad on Maad külastanud. Ligikaudu viiendik Suurbritannia elanikest usub, et meie planeeti on külastanud maavälised olendid, ja hinnanguliselt 7 protsenti väidab, et on näinud UFO-t.

Need arvud on Ameerika Ühendriikides veelgi suuremad ning pidevas tõusutrendis. Inimeste hulk, kes usuvad, et UFO-de vaatlus viitab tõenäoliselt tulnukate olemasolule, kasvas 1996. aasta 20 protsendilt 34 protsendini 2022. aastal. Umbes 24 protsenti ameeriklastest ütleb, et on ise UFO-t näinud.

Selline uskumus on mõneti paradoksaalne, arvestades, et meil puuduvad tõendid tulnukate eksistentsi kohta. Veelgi enam, arvestades tähti lahutavaid tohutuid vahemaid, tundub kummaline, et kuuleksime neist vaid külastuse kaudu. Tõenäolisemalt tuleksid tõendid tulnukate olemasolust signaalide kaudu kaugetelt planeetidelt.

Rahvusvahelise Astronoomialiidu konverentsi kogumikes (Proceedings of the International Astronomical Union) avaldamiseks aktsepteeritud artiklis väidetakse, et uskumine tulnukate külaskäikudesse ei ole enam lihtsalt veider kõrvalnähtus, vaid laiem ühiskondlik probleem.

Tulnukate küsimuse poliitiline mõõde

Uskumused kasvavad nüüd sellisel määral, et poliitikud, vähemalt Ameerika Ühendriikides, tunnevad vajadust sellele reageerida. Ameerika kaitseministeeriumis avaldatud väidetavate tundmatute anomaalsete nähtuste (Unidentified Anomalous Phenomena ehk UAP), mitte UFO-de andmed on pälvinud palju tähelepanu mõlema partei poolt.

See mängib tihti tuttavatele eliidivastastele narratiividele, mida mõlemad erakonnad on valmis kasutama, näiteks arusaam, et sõjavägi ja salajased majandusringkonnad varjavad tõde tulnukate külaskäikude kohta. Selle tõe hulka arvatakse olevat vaatlused, inimröövid ja tulnukate tehnoloogia pöördinseneerimine.

Uskumine varjamisse on isegi suurem kui uskumine tulnukate külaskäikudesse. 2019. aasta Gallupi küsitlus näitas, et 68 protsenti ameeriklastest usub, et USA valitsus teab UFO-de kohta rohkem, kui avalikult öeldakse.

Kuidas uskumused on arenenud

See poliitiline suundumus on küpsenud aastakümnete jooksul. Jimmy Carter lubas oma 1976. aasta presidendikampaanias dokumentide avalikustamist, mitu aastat pärast omaenda väidetavat UFO-vaatlust. Nagu paljude teiste vaatlustega, on lihtsaim seletus see, et ta nägi Veenust mida juhtub sageli.

Ka Hillary Clinton lubas oma presidendikampaania ajal Donald Trumpi vastu, et ta «avab [Pentagoni] failid nii palju kui võimalik». Trump ütles, et ta «peab mõtlema», kas Roswelli dokumentide, mille sisu väidetavalt käsitleb UFO-de allakukkumist ja tulnukate kehade toibutamist deklassifitseerimine oleks võimalik.

Endine president Bill Clinton väitis, et saatis oma personaliülema John Podesta Area 51 (USA õhujõudude kõrgelt salastatud rajatis) juurde, juhuks kui kuulujutud tulnukate tehnoloogia kohta seal on tõesed. Podesta on UFO-de ja tulnukate teemade suur entusiast.

Praegune dokumentide avalikustamise eestkõneleja on demokraatide senati juht Chuck Schumer. Tema 2023. aasta UAP-de avalikustamise eelnõu, mis võimaldaks osa UAP-andmeid avalikustada, sai kaasallkirjad kolmelt vabariiklasest senaatorilt.

Pentagoni avalikustamine algas lõpuks Joe Bideni ametiaja varases staadiumis, kuid siiani pole midagi leitud. Pole mingeid kohtumisi ega veenvaid tõendeid. Sellegipoolest ei kao taustamüra kuskile.

Ühiskondlikud probleemid

Kogu see teema soodustab vandenõuteooriaid, mis võivad õõnestada usaldust demokraatlike institutsioonide vastu. Naljakad üleskutsed Area 51 sissetungimiseks on  pärast 2021. aasta Kapitooliumi rünnakut tõsiseks ja ohtlikuks muutumas.

UFO-de ja UAP-de ümber leviv taustamüra võib takistada ka teaduse legitiimset kommunikatsiooni võimalike maaväliste eluvormide, nagu mikroobide, leidmise teemal. Astrobioloogia, teadusharu, mis selliste küsimustega tegeleb, jääb oma avalikkuse teavitustöös UFO-teooriatele alla.

Näiteks History, YouTube'i kanal, mille osanikuks on Disney, toodab regulaarselt saateid teemal «muistsed tulnukad». Saade on jõudnud oma 20. hooajani ja kanalil on 13,8 miljonit tellijat. NASA astrobioloogia kanalil on vaevalt 20 000 tellijat. Teadus on meelelahutusena esitatud «faktide» varju jäänud.

Tõsised ajaloolised ohud

Tulnukate külaskäikude narratiivid on püüdnud korduvalt kaaperdada ja ümber kirjutada põlisrahvaste ajalugu ja mütoloogiat. Esimesed sammud selles suunas tehti juba 1946. aastal, kui Aleksandr Kazantsev kirjutas teadusulme loo «Plahvatus: hüpoteesi lugu», mis kirjeldas 1908. aasta Tunguska meteoori sündmust kui tulnukate kosmoselaeva mootori plahvatust.

Tänapäeva tulnukate narratiiv on aga Euroopas välja kasvanud osalt kui vandenõumeelsete mõtlejate katse seletada, kuidas keerulised linnatsivilisatsioonid Lõuna-Ameerikas võisid eksisteerida enne eurooplaste saabumist.

See on probleem kõigile, mitte ainult põlisrahvastele, kes üritavad säilitada oma autentseid traditsioone. Tulnukanarratiivid ähvardavad kahjustada meie arusaama minevikust. Näiteks Pleiaadide tähtkuju lood, mis pärinevad vähemalt 50 000 aasta tagusest ajast, on sageli sihikule võetud UFO-entusiastide poolt, kes nimetavad end vahel pleiaadlasteks.

Saab üha selgemaks, et uskumine tulnukate külaskäikudesse ei ole enam lihtsalt lõbus spekulatsioon, vaid midagi, millel on tõsised ja kahjulikud tagajärjed.

Allikas: The Conversation  Science Alert

Tagasi üles