Tehisaru aitab ette ennustada surmalaine teket

Copy
AI genereeritud illustratsioon surmalainest.
AI genereeritud illustratsioon surmalainest. Foto: Freepik

Teadlased Marylandi ülikoolist on välja töötanud tehisintellektiga (AI) seotud tööriista, mis suudab kontrollimatute lainete tekkimist kuni viis minutit ette ennustada. Merelugudes ka üheksandaks laineks kutsutud nähtus pole siiski nii lihtne, et lugeda üheksani ja öelda: see ongi tapjalaine. Vaeva tuleb näha veidi rohkem.

Surmalained on hiidlaineid, mis tõusevad märkimisväärselt kõrgemale kui tavalised ookeanilained. Need võivad ilmuda äkitselt ja rünnata laastava jõuga. Need ettearvamatud hiiglased on võtnud mitmete meremeeste elu ja sisaldavad tõsist ohtu meremeestele, laevadele ja isegi suurtele ujuvplatvormidele.

Uus meetod ja teadlased selle taga

See tehnika, mille on välja töötanud Thomas Breunung ja Balakumar Balachandran, kasutab tehisintellekti meetodit, mida tuntakse kui närvivõrku. Uuringu meeskond koosneb Marylandi ülikooli teadlastest.

Koolitatud ulatuslike andmetega

Kontrollimatud lained on olnud meremeeste õudusunenäod sajandeid, mistõttu neid tuntakse ka äärmuslike tormilainetena. Need lained on piisavalt võimsad, et laev ümber lükata või isegi tükkideks murda.

NOAA määratleb surmalaineid nii: «üle kahe korra suuremad ümbritsevatest lainetest». Neid laineid esineb nii ookeanides kui meredes.

Teadlased koolitasid selle närvivõrgu välja ulatuslike andmetega, mis on kogutud poidelt, mis on paigutatud ranniku lähedale. Andmestik sisaldas 14 miljonit mõõtmist, igaüks kestis 30 minutit ja registreeris lainete kõrgusi 172 poilt USA ja Vaikse ookeani saarte rannikul.

Võrk õpetati eristama ookeanilaineid, millele järgnevad kontrollimatud lained, nendest, millele ei järgne. Võrk õppis tuvastama mustreid, mis ilmnesid enne surmalainete tekkimist.

Uuringu tulemused

Tööriista võimekuse hindamiseks kasutasid teadlased teist komplekti 40 000 merepinna kõrguse mõõtmist samadelt poidelt.

Tulemused olid muljet avaldavad. Autorid leidsid, et nende tööriist suutis õigesti ennustada 75 protsenti kontrollimatutest lainetest üks minut ette ja 73 protsendi lainete puhul viis minutit ette.

Kiireks tegutsemiseks hädavajalik

Peale selle testisid teadlased tööriista kahel täiesti uuel poil, mis ei olnud koolitusandmetes. See suutis ennustada surmalaineid suure täpsusega. See viitab sellele, et tööriist suudab neid ennustada ka täiesti uutes ookeanipiirkondades.

See oluline hoiatuse aeg võimaldaks meremeestel võtta vältivaid meetmeid, vähendada kahjustusi ja päästa elusid.

Autorid märgivad pressiteates, et tööriista saaks kasutada eelneva hoiatuse andmiseks laevadele ja mereplatvormidele, et seal töötavad inimesed saaksid varjuda, teha hädaseiskamisi või manööverdada, et minimeerida lähenevate kontrollimatute lainete mõju.

Tuleviku plaanid ja täiustused

Järgmine samm meeskonnale on nende tööriistade edasine täiustamine. Lisades andmeid, nagu veesügavus, tuule kiirus ja lainete asukoht, võiks täpsus ja hoiatusaeg märkimisväärselt paraneda. Mudeli täiustamine võiks isegi võimaldada surmalainete kõrguse ja täpse aja ennustamist. Meeskond on kirjeldanud seda uut tööriista ajakirjas Scientific Reports.

Meremeeste elude kaitsmiseks laiendatakse kontrollimatute lainete uuringuid. Eelmisel aastal kasutasid Kopenhaageni ülikooli teadlased tehisintellekti, et luua matemaatiline võrrand nende ennustamiseks ookeanis.

Allikas: Interesting Engineering

Tagasi üles