Kas te koer saaks autos kuumarabanduse? Soome robotkoer annab vastuse

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: @Marius Nagy 2020

Tehisintellekti abil loodud robotkoer simuleerib kuumarabanduse sümptomeid ja aitab teadvustada ohtusid kuuma autosse jäetud lemmikloomale.

Põhjamaade juhtiv lemmikloomahooldusettevõte Musti Group käivitas kampaania, mis hoiatab koeraomanikke oma koera kuuma autosse jätmise eest. Kampaania keskmes on spetsiaalselt loodud robotkoer, mis simuleerib kuumarabanduse sümptomeid. Robot asetatakse autosse ning selle liigutused käivituvad temperatuuri muutuste tõttu.

Kuigi Põhjamaade suved ei ole alati kuumad, on koerad oma karvkatte tõttu kuumarabandusele vastuvõtlikud ka leebemate temperatuuride korral. Koeri ei tohiks kunagi suvel autosse üksi jätta, sest auto temperatuur võib tõusta ohtlikult kõrgeks isegi pilvistel päevadel. Kuigi teadlikkus sellest probleemist on suurenenud, saavad Põhjamaade ametivõimud igal suvel arvukalt teateid kuuma autosse jäetud koertest.

Musti Group soovib oma uue kampaaniaga harida nii koeraomanikke kui ka möödakäijaid, kes võivad suvel kohata autosse jäetud koeri. Kampaania esitleb täisfunktsionaalset robotkoera, mis näitab, kui kiiresti muutub auto lemmikloomadele surmalõksuks. Robot simuleerib kuumarabanduse sümptomeid ning selle liigutused käivituvad autosisese temperatuuri muutudes.

«Kui rääkida ohtlike olukordade äratundmisest, on reaalne kogemus parim õpetamisviis. Luues käegakatsutava hoiatava näite, mida inimesed oma silmaga näevad, loodame suurendada teadlikkust sellest, kuidas ja millal sellistes olukordades tegutseda nii koeraomaniku kui möödakäijana,» selgitab Musti Groupi Põhjamaade turundusjuht Eveliina Rantahalvari.

Rantahalvari lisab, et koertel on suurem oht kuumarabanduse saamiseks, sest nad ei suuda oma kehatemperatuuri higistamise kaudu reguleerida.

«Auto temperatuur tõuseb ohtlikult kõrgeks kiiremini, kui paljud inimesed arvavad. Isegi auto akende lahtijätmine ei ole piisav, et tagada koera ohutus,» hoiatab Rantahalvari ning tuletab meelde, et kui möödakäijad märkavad lõksus koera, võib loom vajada kohest abi.

«Kui märkate kuuma autosse jäetud koera, proovige esmalt omanikuga ühendust saada. Näiteks poes või ostukeskuses saate paluda personalil teha teade, et omanikku teavitada,» soovitab Rantahalvari.

Koera kuumarabanduse sümptomid hõlmavad muu hulgas tugevat letargiat, keele ja suu limaskesta tugevat punetust, krampe ja värinaid. Olukord võib olla väga tõsine, kui koer enam ei hingelda ega näita rahutuse märke, vaid lebab hoopis apaatselt. Kui auto omanikku ei leita kiiresti, tuleb abi kutsumiseks võtta ühendust hädaabikeskusega ja küsida juhiseid koera aitamiseks.

«Suvel on ülekuumenemine ohtlik ka väljaspool autot. Seda saab ennetada, kui anda koerale piisavalt vett, viibida varjus, ujuda ja näiteks koertele mõeldud jäätist pakkuda,» tuletab Rantahalvari meelde.

Tagasi üles