USA-s müüdav psühhedeelne šokolaad keerab inimeste terviseid tuksi

teadus.postimees.ee
Uuendatud 3. juuli 2024, 17:59
Copy
Psühhedeelse šokolaadi söömine võib tuua kaasa mitmeid terviseprobleeme.
Psühhedeelse šokolaadi söömine võib tuua kaasa mitmeid terviseprobleeme. Foto: Pixabay

USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) on tuvastanud mitmeid koostisosi, mis võivad olla seotud terviseprobleemidega, mida on põhjustanud psühhedeelsete kommide mikrodoosimine. Need tooted on seotud kümnete haigusjuhtumitega üle kogu riigi.

Sel kuul alustas FDA koostöös Ameerika mürgistuskeskustega (America's Poison Centers) uurimist, et selgitada välja kaheksa haigusjuhtumit, mis on seotud Diamond Shruumzi šokolaadiga (Diamond Shruumz-brand Microdosing Chocolate Bars).
 

10 tahvlit tervist rikkuvat maagilist šokolaadi maksab üle 200 dollari.
10 tahvlit tervist rikkuvat maagilist šokolaadi maksab üle 200 dollari. Foto: Diamond Shruumz

Nüüdseks on haigusjuhtumite arv tõusnud 39-le. Sümptomid varieeruvad ebaregulaarsest südamerütmist, hüper- ja hüpotensioonist, iiveldusest ja oksendamisest kuni krampide, segaduse ja teadvusekaotuseni. Tõsiste terviseprobleemide tõttu on 23 inimest haiglasse sattunud.

Mitmed osariikide ametkonnad on palunud jaemüüjatel lõpetada Diamond Shruumzi toodete müük ja levitamine ning elanikel hoiduda nende tarbimisest kuni FDA annab juhiseid toodete tagastamiseks või ohutuks hävitamiseks.

New Hampshire'i rahvatervise teenistuse direktor Iain Watt rõhutas, et mitmes osariigis on inimestel tekkinud tõsised sümptomid pärast nende toodete tarbimist, seetõttu soovitatakse Granite Staters'il neid mitte tarbida.

Diamond Shruumz reklaamib oma tooteid kui «mikrodoosi» komme, kuid nende toodete tegelik koostis on tarbijatele teadmata.

FDA analüüsid näitasid, et Diamond Shruumzi šokolaaditahvel «Sünnipäevakook» sisaldab ühendit nimega 4-atsetoksü-N,N-dimetüültrüptamiin (4-acetoxy-DMT ehk psilatsetiin), samas kui nende tume šokolaad sisaldab lisaks psilatsetiinile ka kolme kava-taime (Piper methysticum) ühendit: desmetoksüjangoniini, dihüdrokavaiini ja kavaiini.

Psilatsetiin on poolsünteetiline ühend, mis laguneb organismis psilotsiiniks, sarnaselt psilotsübiiniga, mis on tuntud «maagiliste seente» kemikaal. Psilatsetiin võib olla tõhusam ja vähemate kõrvaltoimetega alternatiiv, kuid selle tervisemõjud on ebapiisava kliinilise uurimistöö tõttu vähetuntud.

Kava ühendite avastamine on viinud USA haiguste kontrolli ja tõrje asutused (US Centers for Disease Control and Prevention ehk CDC) välja andma hoiatust kava võimalike kliiniliste mõjude kohta.

CDC raport hoiatas, et kava tarbimine võib põhjustada suu ja naha tuimust, koordinatsioonihäireid, pearinglust ja sedatsiooni.

Kui kavat tarbitakse koos teiste sedatiivsete ainetega nagu bensodiasepiinid või alkohol, võib sedatsioon süveneda. Samuti võib kava põhjustada seedetrakti probleeme nagu iiveldust ja oksendamist.

Kliiniline huvi psühhoaktiivsete ravimite terapeutilise kasutamise vastu on viimastel aastatel kasvanud, ühtlasi on tõusnud ka LSD ja maagiliste seente rekreatiivne kasutamine.

Arvatakse, et ainuüksi eelmisel aastal tarbis psilotsübiini 8 miljonit täiskasvanut Ameerikas, kusjuures rohkem kui üks kümnest on seda ainet kunagi elus proovinud.

Reguleerimata psühhoaktiivsete toodete tootmine on ülemaailmne probleem. Alates aprillist on Austraalia Uus-Lõuna-Walesi osariigis saanud ravi viis inimest pärast «seenekommide» tarbimist.

Sydney Ülikooli psühholoog Jack Wilson rõhutab, et avalikkus peab mõistma erinevust nende toodete ja tervishoiutöötaja poolt määratud ravimite vahel. Tuleb arvestada mitte ainult nende tõhusust, vaid ka kahjude riski.

Allikas: ScienceAlert

Tagasi üles