Pentagon asub juba sel aastal katsetama sellist ulmelist elektridrooni

teadus.postimees.ee
Uuendatud 2. juuli 2024, 13:47
Copy
XQR-73 elektriajamiga droon näeb kunstniku vaimusilmas välja selline.
XQR-73 elektriajamiga droon näeb kunstniku vaimusilmas välja selline. Foto: Darpa

DARPA esitleb oma uue hübriid-elektrilise jõuallikaga drooni, mis kannab nime XRQ-73 ja näeb välja nagu miniatuurne B-21 pommitaja. See pika lennuulatusega droon on kavandatud lendama aasta lõpuks.

XRQ-73 on saanud ametliku X-lennuki staatuse, mis näitab, kuidas droonitehnoloogia edeneb sõjaväeringkondades. Tegemist on hübriid-elektrilise jõuallikaga mehitamata õhusõidukiga, mis on mõeldud pikaajalisteks missioonideks ja on kõrge varjatusega, viidates sellele, et tema missioonid võivad toimuda vaenulikul territooriumil, kandes märkimisväärset lasti.

Northrop Grummani juhitud konsortsiumi ehitatav XRQ-73 on uus versioon Luuretegevuse Arenenud Uurimisprojektide Agentuuri (Intelligence Advanced Research Projects Activity ehk IARPA) programmist Suur Sarviline Öökull (Great Horned Owl ehk GHO), mida toetab Õhuväe Uurimislabor (Air Force Research Laboratory ehk AFRL). XRQ-73 on suuremas mastaabis ja kõrgema varjatusega kui GHO.

Kui GHO kaalus umbes 180 kg, siis XRQ-73 on Group 3 droon, mille kaal on kuni 567 kg ja tippkiirus 463 km/h.

Teine erinevus on selles, et lendava tiiva disain on voolujoonelisem, elektrimootorid asuvad kere sees, mitte tagumise osa kohale kinnitatud neljas kapslis. Uue X-lennuki projekti eesmärk on arendada GHO tehnoloogiat võimalikult kiiresti ja tuua see kasutusele 20 kuu jooksul.

DARPA X-prime programmi eesmärk on võtta kasutusele arenevad tehnoloogiad ja vähendada süsteemi taseme integratsiooni riske, et kiiresti valmis saada uue missioonipõhise pikaajalise õhusõiduki disain, et see kiiresti kasutusele võtta. SHEPARDi programm arendab konkreetset jõuallika arhitektuuri ja võimsusklassi, et näidata võimalikke eeliseid kaitseministeeriumile.

Allikad: DARPA ja New Atlas

Tagasi üles