USA merevägi katsetab uut droonipüüderadarit – see näeb kõike korraga

teadus.postimees.ee
Copy
USA merevägi katsetas mitmeotstarbelisi poolkerakujulisi radareid.
USA merevägi katsetas mitmeotstarbelisi poolkerakujulisi radareid. Foto: DRS RADA Technologies and Naval Surface Warfare Center Dahlgren and Crane divisions

2024. aasta 4. aprillil osalesid USA mereväe kõrge mobiilsusega mitmeotstarbelised ratassõidukid (HMMWV), mis olid varustatud DRS RADA Technologiesi toodetud mitmeotstarbelise poolkerakujulise radariga (Multi-Mission Hemispheric Radar ehk MHR®), kõrge-energiaga laserrelvade õppusel.

Need sõidukid, mis olid määratud Naval Surface Warfare Center Dahlgren ja Crane osakondadele, olid osa relvade ja taktika instruktorite kursusest 2-24 Welltoni, Arizona taktikalennuväljal. See on kõrgema taseme kursus, mis pakub taktikalist väljaõpet edasijõudnutele, et täiustada ja rakendada keerulisi õhuväerelvi ja -taktikaid.

Marine Air Defense Integrated System (MADIS) on USA mereväe ulatuslik õhukaitsealgatus, mille eesmärk on parandada õhuohtude, eriti mehitamata lennusüsteemide (UAS), tuvastamist, jälgimist ja neutraliseerimist. Programmis kasutatakse täiustatud radaritehnoloogiat, näiteks DRS RADA Multi-Mission Hemispheric Radar (MHR®), mis pakub 360-kraadist katvust ja ülimat sihtmärgi jälgimise võimet. Need radarid on integreeritud erinevatele platvormidele, sealhulgas Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) ja MRZR, luues MADIS ja Light-MADIS variandid. Programmi arendamine kiireloomulisest operatsioonilisest vajadusest ametlikuks programmiks näitab selle kriitilist tähtsust mereväe operatsioonide jaoks.

Täiustatud kaitsevõime

MADIS programm suurendab oluliselt mereväelaste võimet vastata kaasaegsetele ohtudele. Tugevate ja mobiilsete õhukaitsesüsteemide pakkumine võimaldab mereväel tõhusalt tuvastada ja rünnata vaenlase UAS-e, fikseeritud tiivaga lennukeid ja muid õhust tulenevaid ohte erinevates operatsioonikeskkondades. Nende täiustatud radarisüsteemide integreerimine taktikalistesse sõidukitesse, nagu Humvee ja JLTV, tagab mereväelastele liikvel olles situatsiooniteadlikkuse ja kaitse. See võimekus on oluline, et kaitsta mereväe üksusi nende lähetuste ajal, parandada nende operatiivset tõhusust ja suurendada ellujäämisvõimet vaenulikus keskkonnas.

Naval Surface Warfare Center Dahlgren ja Crane osakondade roll

Osakond nimega Naval Surface Warfare Center Dahlgren (NSWCDD) ja Crane osakonnad mängivad selles programmis olulist rolli. NSWCDD vastutab peamiselt süsteemi integreerimiseks ja koostalitluseks vajalike tarkvaraarenduste ja analüüside eest, tagades, et MADIS komponendid töötavad harmooniliselt ja tõhusalt. Samal ajal haldab Crane osakond programmi riistvara aspekte, jälgides riistvara komponentide hankimist, testimist ja hindamist. Koos pakuvad need osakonnad olulist tehnilist ja logistilist tuge, võimaldades MADIS-l täita mereväe nõudeid ja parandada nende mobiilseid õhukaitsevõimekusi välitingimustes.

Mitmeotstarbeline poolkerakujuline radar

Mitmeotstarbeline poolkerakujuline radar (Multi-Mission Hemispheric Radar ehk MHR®) on kõrgtehnoloogiline maapealne radarisüsteem, mis on mõeldud mitmesuguste operatiivsete missioonide jaoks, sealhulgas vastaste mehitamata lennusüsteemide (C-UAS), väga lühikese ulatusega õhukaitse (VSHORAD), vastaste rakettide, suurtükiväe ja miinipildujate (C-RAM) ning poolkeraline järelvalve. See arenenud impulss-Doppler, tarkvaraliselt määratletud, S-sagedusala radariplatvorm sisaldab aktiivselt elektrooniliselt skaneeritavat antenni (AESA) ja galliumnitriidi (GaN) võimendeid, pakkudes erakordseid 4D töötlemisvõimalusi paremaks segajate käsitlemiseks ja mitmerajalisuse vähendamiseks.

MHR radar toetab mitmesuguseid operatiivseid missioone nii liikvel olles kui ka paikselt, maapealsetes ja mererakendustes. C-UAS ja VSHORAD missioonide puhul käsitleb see kõiki õhuohte, sealhulgas Klass 1 mikro-UAV-sid. C-RAM ja Sense & Warn missioonides tuvastab ja hoiatab radar kaudsete tulekahjude ja madala trajektooriga ohtude eest, määrates päritolupunkti (POO) ja mõjupunkti (POI). Poolkeralise järelevalve jaoks suudab radar samaaegselt tuvastada ning jälgida maapealseid ja õhusolevaid ohte.

Mitmeotstarbeline poolkerakujuline radar (MHR®) eristub erakordse situatsiooniteadlikkuse, lahinguvõime ja oskuse tõhusalt täita mitmesuguseid operatiivseid missioone poolest. See õppus ja pidevad edusammud radaritehnoloogias rõhutavad mereväe pühendumust säilitada taktikaline eelis ja tagada oma operatsioonide ohutus ja tõhusus.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles