Vaata videot Hiina kosmoseraketi mootorikatsetuse tulemuseks oli ulatuslik tohuvabohu – pole teada, palju hukkunuid on (4)

teadus.postimees.ee
Copy
Huupi lennaud ja ekslikult startnud rakett hetk enne küla lähedale prantsatamist.
Huupi lennaud ja ekslikult startnud rakett hetk enne küla lähedale prantsatamist. Foto: Kaader X vidost

Hiina ettevõte Space Pioneer sattus tõsisesse õnnetusse, kui nende Tianlong-3 raketi esimene aste startis ootamatult ja plahvatas Kesk-Hiina linna lähistel. Õnneks ei ole teatatud vigastustest.

Järsk ja dramaatiline juhtum

Sotsiaalmeedias jagatud videomaterjalides on näha, kuidas raketi esimene aste kerkib tohutu suitsupilve seest taevasse, kuid kaotab siis hoo, kuna mootorid lakkavad töötamast. Seejärel kukub rakett maapinnale, põhjustades suure tulekera.

Testil läks kõik valesti

Õnnetus leidis aset pühapäevasel katsetusel Gongyi linnas, Henani provintsis. «Kuuma» katsetuse ajal süüdatakse raketi üheksa mootorit, kuid rakett peaks olema kindlalt maa külge kinnitatud, et vältida selle orbiidile liikumist.

Space Pioneer teatas, et raketi eraldumise stardiplatvormilt põhjustas katsepingi struktuurne rike. Raketi pardaarvuti sulges ebatavalise tegevuse tuvastamisel automaatselt mootorid, mille järel Tianlong-3 kukkus linna lähedal asuvasse künklikku piirkonda.

Tulevikuplaanid ja ebaõnnestumine

Space Pioneer lootis, et samalaadse «kuuma katsetuse» edukus viib Tianlong-3 raketi orbiidile lähipäevil. Ettevõte on väitnud, et Tianlong-3 jõudlus on võrreldav SpaceX-i Falcon 9-ga, kusjuures Hiina rakett on suuteline orbiidile viima 590 tonni, samal ajal kui SpaceX-i kaheastmeline taaskasutatav rakett suudab kanda 605 tonni.

Edukuse ja ohtude tasakaal

Space Pioneer, üks Hiina juhtivaid kosmosefirmasid, saavutas ajaloolise edu aprillis 2023, kui Tianlong-2 rakett oli esimene kommertsfirma, mis jõudis edukalt orbiidile esimesel katsel. Samuti oli see esimene Hiina ettevõte, kes jõudis orbiidile vedelrakettpropulsiooniga (liquid rocket propulsion). Tianlong-3 on suurem vedelikkütusega rakett, mille taaskasutatav esimene aste on mõeldud Hiina satelliit-internetivõrgu orbiidile viimiseks.

Ohud ja tulevik

Intsidendi valguses meenutatakse ka hiljutist juhtumit, kus Hiina rakett kukkus asustatud piirkonda, tekitades paanikat ja levitades taevasse toksilist kemikaali. Hiina stardiplatvormid asuvad sageli sisemaal, suurendades raketi osade elanike peale kukkumise ohtu. Riigi uusim stardikoht, Hainani kommerts-stardikoht, asub rannikuäärse Wenchangi kosmosekeskuse lähedal Hainani saarel Lõuna-Hiina meres, mis võib vähendada ohtu asustatud piirkondadele.

Space Pioneer seisab silmitsi tõsise väljakutsega taastada oma maine ja jätkata oma ambitsioonikaid kosmoseprojekte pärast seda tõsist tagasilööki.

Allikas: Gizmodo

Tagasi üles