NASA sai Maast mööda tuhisenud tapjaasteroidid pildile

teadus.postimees.ee
Copy
Goldstone'i päikesesüsteemi radari tehtud foto 150 meetri laiusest asteroidist 2024 MK, mis möödus Maast 295 000 kilomeetri kauguselt.
Goldstone'i päikesesüsteemi radari tehtud foto 150 meetri laiusest asteroidist 2024 MK, mis möödus Maast 295 000 kilomeetri kauguselt. Foto: NASA/JPL-Caltech

Juuni lõpus möödusid Maast lühikese aja jooksul kaks asteroidi, mis külastavad seda piirkonda harva. Kuigi kummagi asteroidi kokkupõrkeoht Maaga puudus, ei juhtu selliseid «lähedasi» möödumisi iga päev, mistõttu JPLi (Jet Propulsion Laboratory) töörühm tegutses kiiresti, et koguda informatsiooni. Üks piltidest paljastas suure üllatuse.

Kosmoseagentuur kasutas Californias asuvat Goldstone'i päikesesüsteemi radarit, et saata asteroididele raadiolained ja analüüsida tagasi peegeldunud kaja.

Esimene ja suurem asteroid, 2011 UL21, jõudis Maast 6,5 miljoni kilomeetri kaugusele, mis on umbes 17 korda kaugemal kui Kuu. NASA jäädvustas peaaegu kilomeetrise läbimõõduga kosmosekivist ähmaseid pilte. Tulemused näitavad, et 2011 UL21 on kerakujuline ja selle ümber tiirleb väike kuutükike.

Need seitse radarivaatlust, mis on tehtud Deep Space Networki Goldstone'i päikesesüsteemi radariga, näitavad asteroidi 2011 UL21 selle 27. juuni lähenemise ajal Maale umbes 6,5 miljoni kilomeetri kauguselt. Asteroid ja tema väike kuu («hele täpp»).
Need seitse radarivaatlust, mis on tehtud Deep Space Networki Goldstone'i päikesesüsteemi radariga, näitavad asteroidi 2011 UL21 selle 27. juuni lähenemise ajal Maale umbes 6,5 miljoni kilomeetri kauguselt. Asteroid ja tema väike kuu («hele täpp»). Foto: NASA/JPL-Caltech

NASA avastas 2011 UL21 umbes 13 aastat tagasi. See oli esimene kord, kui asteroid oli Maale piisavalt lähedal, et seda radariga jäädvustada. NASA andmetel on tavaline, et 2011 UL21-suurusel asteroidil on oma kaaslane. Antud juhul tiirleb see kaaslane umbes kolme kilomeetri kaugusel emakehast.

Teine asteroid, 2024 MK, tuli meie planeedile palju lähemale – 296 119 kilomeetri kaugusele, mis on umbes kolmveerand Maa ja Kuu vahelisest kaugusest. Kasutades radarisüsteemide kombinatsiooni, suutis NASA teha umbes 150-meetrise läbimõõduga asteroidist selgema pildi.

«Maalähedaste objektide, nagu 2024 MK, lähenemised on suhteliselt haruldased ja toimuvad keskmiselt iga paari aastakümne tagant, mistõttu JPLi meeskond püüdis koguda võimalikult palju andmeid objekti kohta,» ütles NASA.

Asteroid 2024 MK jäädvustati piltidele iga minuti tagant.
Asteroid 2024 MK jäädvustati piltidele iga minuti tagant. Foto: NASA/JPL-Caltech

Kummalgi asteroidil ei ole ega olnud vähimatki võimalust Maad tabada ega ole seda ka lähitulevikus. Siiski on 2011 UL21 piisavalt suur, et kokkupõrge võiks põhjustada tõsiseid kahjustusi. Kokkupõrge 2024 MKga võiks hävitada ühe linna.

Planeedi kaitsmiseks selliste asteroidide eest tegi NASA 2022. aastal katse, mis näitas, et tal on võimekus suunata saabuvad asteroidid teisele orbiidile.

Allikas: NASA

Märksõnad

Tagasi üles