USA raviamet kiitis heaks varajase Alzheimeri ravimi

PM Tervis
Copy
USAs kiideti heaks uus ravim varajaste Alzheimeri sümptomite vastu.
USAs kiideti heaks uus ravim varajaste Alzheimeri sümptomite vastu. Foto: Unsplash

Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiamet (FDA) kinnitas teisipäeval Eli Lilly valmistatud ravimi, mis on mõeldud Alzheimeri tõve varajaste sümptomite raviks.

Ravimit Kisunla peaksid kasutama patsiendid, kellel on kerge kognitiivne häire või kerge dementsuse staadium, teatas FDA oma avalduses ravimi heakskiitmisest.

Patsientidel, keda raviti Kisunlaga, täheldati kliinilise languse statistiliselt olulist vähenemist ning lisaks vastas see ka mitmele muule kriteeriumile.

Kisunla kaubamärgi all toodetava ravimi sisuks on monoklonaalsed antikehad – donanemab-azbt – ja lisandub vaid käputäis teisi ravimieid, mis on praegu USAs Alzheimeri tõve raviks heaks kiidetud. Haigus mõjutab juba enam kui 6,5 miljonit ameeriklast.

Eli Lilly asepresident Anne White rõhutab, et Kisunla näitas väga häid tulemusi inimestel, kellel on varases staadiumis sümptomaatiline Alzheimeri tõbi.

White'i sõnul on ravimitest kõige rohkem kasu, kui inimesi ravitakse nende haiguse varasemas staadiumis. Ettevõte teeb kõvasti koostööd teistega, et parandada haiguse avastamist ja diagnoosimist.

FDA otsuse kiitis heaks ka Alzheimeri Assotsiatsioon – mittetulundusorganisatsioon, mis keskendub haiguse likvideerimisele.

Organisatsiooni president Joanne Pike märkis, et see on tõeline edasiminek, kuna tänane heakskiit annab inimestele rohkem valikuvõimalusi ja pikendab tervena elatud aega.

Alzheimeri tõve puhul kuhjuvad kaks olulist valku, tau ja amüloid-beeta, põiminguteks ja naastudeks, mis koos moodustavad agregaadid. Need põhjustavad ajurakkude surma ja aju kahanemist.

Allikad: Agence France-Presse ja ScienceAlert

Tagasi üles