On aeg hakata katuseid valgeks värvima (2)

Copy
Katuse valgeks värvimine on tõhus viis ülekuumenemise vähendamiseks.
Katuse valgeks värvimine on tõhus viis ülekuumenemise vähendamiseks. Foto: Unsplash

University College Londoni teadlased avastasid, et linna katustele valge või peegeldava värvi kandmine on parim viis suvise kuumuse leevendamiseks.

Kuna temperatuurid tõusevad ja linnad püüavad kuumust kinni, otsisid teadlased viisi, kuidas seda tsüklit murda. Elanikud peavad kasutama kliimaseadmeid, kuid see ainult süvendab probleemi.

Katuste värvimine vähendaks kogu linnas kliimaseadmete arvu, mida majades kasutatakse, kuid mis omakorda tõstavad välitemperatuure.

Uuringus osalenud teadlane Michael Lucibella ütles Interesting Engineeringule, et üks uuringu peamine tugevus on, et see on üks esimesi, mis teeb nii põhjaliku analüüsi tavapärastest sekkumistest, et vähendada kuuma õhutemperatuuriga kokkupuudet.

Jahutavad katused on tõhusamad

Londoni ülikoolis lõid teadlased Suur-Londoni 3D-kliimamudeli, mis põhineb kahel kuumimal päeval 2018. aastal, et hinnata kõige tõhusamat kuumuse juhtimissüsteemi: jahutavad katused, rohelised katused, päikesepaneelid, maapinnatasandi puittaimestik või kliimaseadmed.

Kuna planeerijad ja disainerid uurivad praegu kõiki võimalusi, rakendasid nad neid kõiki kõigile hoonetele.

Esiteks arvutasid nad, et kliimaseadmed soojendavad kesklinna kuni ühe kraadi Celsiuse võrra.

Rohelistel katustel oli kogu päeva jooksul ebakorrapärane muster. Nende mõju kõikus oluliselt. Temperatuurid vähenesid 0,5 kraadi Celsiuse võrra, kuid öösel põhjustas orgaanilise aine püütud soojus temperatuuri tõusu.

Lehtpuude istutamine linna rohealadele aitas soojust öösel hallata, kuid päevasel ajal see julgustavaid tulemusi ei andnud, kuna niiskustase suurenes.

Päikesepaneelid ja tänavatasandi taimestik vähendasid temperatuuri keskmiselt vaid 0,3 kraadi võrra, kuigi need on keskkonnale kasulikud. Rohelised katused pakuvad äravoolu ja elupaiku metsloomadele, kuid neil on vähe jahutavat mõju.

Kuid palju lootustandvamalt tasakaalustaksid soojust jahutavad katused, sest katused peegeldavad soojust, selle asemel et seda absorbeerida. Need võiksid vähendada välitemperatuuri 1,1 ja mõnes piirkonnas isegi 2 kraadi Celsiuse võrra.

Juhtivautor dr Oscar Brousse sõnul testisid nad põhjalikult mitut meetodit, mida linnad, nagu London, võiksid kasutada, et kohaneda ja leevendada kuumenevaid temperatuure. Uuringu tulemused näitasid, et jahutavad katused olid parim viis temperatuuri alandamiseks, eriti kuumadel suvepäevadel. Teistel meetoditel oli mitmesuguseid olulisi kõrvalkasusid, kuid ükski neist ei suutnud vähendada väljas valitsevat linnasoojust samal tasemel.

Linnades tõusevad temperatuurid kliimamuutuste tõttu

Geophysical Research Lettersis avaldatud uuring toob esile suuremates linnades valitseva probleemi. Seda nähtust, kui linnad soojust kinni püüavad, nimetatakse «linnasoojuse saare efektiks». Viimastel aastatel tegelevad linnaplaneerijad temperatuuri tõusu tõttu aktiivsete ja passiivsete lahenduste rakendamisega, nagu keskne jahutus, taimestik ning jahutavad ja rohelised katused.

University College Londoni uuringus selgitati nende erinevate lähenemisviiside tegelikku kasu. Lucibella sõnul on nende tulemused pigem provokatiivsed kui lõplikud, olles tinglikud mudeli ja valitud perioodi suhtes.

Kuid jalakäijate tasandil õhutemperatuuri vähendamiseks soojal Londoni suvepäeval oleks parim lahendus võõbata katusele uus värvikiht.

Allikas: Interesting Engineering

Tagasi üles