Osad ujujad lähevad olümpiale NASA tehnoloogia alusel loodud rakett-rõivais

Copy
Olümpiasportlased loodavad, et uuenduslikud kostüümid aitavad neil veelgi kiiremini ujuda.
Olümpiasportlased loodavad, et uuenduslikud kostüümid aitavad neil veelgi kiiremini ujuda. Foto: Unsplash

Selle kuu Pariisi olümpiamängudel kuldmedali nimel võitlevad ujujad loodavad, et uusimad tipptasemel ujumiskostüümid annavad neile basseinis saladusliku eelise.

Võistlejad usuvad, et innovatsioon võib olla võtmetegur spordis, kus medalid võib ära otsustada vaid sõrmeotsaga, kuigi tõendid pole nii kindlad.

Kosmosereisidest inspireeritud tehnoloogia abil on Speedo valmistanud uue versiooni oma Fastskin LZR Racer kostüümist, mida peetakse nende kõige veekindlamaks.

Väidetavalt annab see kostüüm tunde «kaaluta olekust» ning seda kannavad tipptasemel ujujad, sealhulgas Emma McKeon Austraaliast, ameeriklane Caeleb Dressel ja britt Adam Peaty, kui nad püüavad vähendada oma aegu sajandiksekundite võrra.

Caeleb Dressel, kes võitis Tokyo olümpiamängudel viis kuldmedalit varasema versiooni kostüümiga, ütles, et tal on väike Speedo raketikostüüm olemas. Dressel lisas, et ta tunneb end kindlalt, et uus kostüüm aitab teda.

McKeon, kes võitis 2021. aasta Tokyo olümpiamängudel seitse medalit, sealhulgas neli kulda, nimetas oma uut riietust kiiremaks kui kunagi varem ning ütles, et vesi liugleb lihtsalt maha.

Kostüümid kasutavad katmistehnoloogiat, mida algselt kasutati satelliitide kaitsmiseks.

Need on uusimad arendused kümnendeid kestnud ülimuslikkuse võitluses, kus teised brändid nagu Arena, Mizuno ja Jaked püüavad piire veelgi kaugemale nihutada.

Kevin Netto, kes on Perthis Curtini Tervise Rakendusteaduste Kooli (Curtin School of Allied Health) harjutusteaduse spetsialist, ütles, et peamine tegur ujumises on veetakistus, mis on kaugelt suurim kiiruse vähendaja. Seega on kõik, mis muudab veetakistust, oma kaalu väärt kullas.

Aastate jooksul on ujumiskostüümid arenenud läbi flanelli, viskoosi, puuvilla, siidi, lateksi, nailoni ja lükra.

World Aquatics nõuab nüüd, et need oleksid valmistatud läbilaskvatest materjalidest, kuna Speedo vastuoluline täiskehakostüüm, mida kasutati 2008. aasta Pekingi olümpiamängudel, tembeldati tehnoloogiliseks dopinguks.

Õmblusteta ja osaliselt polüuretaanist valmistatud kostüüm loodi NASA abiga, et aidata ujuvust ja toetada lihaseid, vähendades oluliselt veetakistust ja võimaldades kiiremini ja kauem ujuda.

See aitas kaasa maailmarekordite rohkusele Hiinas toimunud mängudel.

Järgnesid veelgi arenenumad mudelid, sealhulgas osaliselt polüuretaanist kostüümid Arena poolt ja täielikult polüuretaanist Jaked 01, mis tõid kaasa rekordite purustamise 2009. aasta maailmameistrivõistlustel.

World Aquatics, tollase nimega FINA, keelas 2010. aastast polümeermaterjalidest kostüümid pärast kasvavat kriitikat, et need pakkusid vastuvõetamatuid jõudlust parandavaid omadusi.

Täiskehakostüümid on samuti keelatud. Meestele on nüüd lubatud kanda kostüüme ainult põlvest nabani ja naistele põlvest õlani.

Pinna veetakistuse minimeerimine jääb praeguste kostüümide võtmetähtsusega ülesandeks, surudes keha kokku, et tõsta sujuvust. Netto selgitas, et kui need pakuvad mingisugust kompressiooni, ei ole vees mingit võnkuvat massi. See hoiab inimese kuju väga aerodünaamilisena, ei teki täiendavaid võnkumisi ega laine takistust.

Kuid kõigest hoolimata jääb kostüümide mõju jõudlusele vaatamata ulatuslikele uuringutele ebaselgeks, kusjuures edusammud toitumises ja treeningus aitavad üha enam kaasa ujujate kiiruse kasvule.

2019. aastal uuris Madridi Euroopa Ülikool 43 selle teema uuringut ja jõudis järeldusele, et selget konsensust pole. Uurimus märkis, et eksisteerivad vastuolud, kuna on neid, kes usuvad kindlalt, et need ujumiskostüümid on üldiselt jõudlusele kasu toonud.

Kuid tõendite puudumine selliste arvamuste selgitamiseks seab igasuguse konsensuse uurijate seas kahtluse alla, hoolimata möödunud aastatest.

Drastilisi tehnoloogilisi edusamme on näinud mitte ainult ujumiskostüümid. Tipptehnoloogilised prillid võivad nüüd ujumise ajal reaalajas anda ülevaateid, jälgides hulgaliselt näitajaid, mis ilmuvad prillide sisse, kuigi neid ei ole olümpiamängudel lubatud kasutada.

Allikas: Agence France-Presse ja ScienceAlert

Tagasi üles