Mees sai mesilaselt silma nõelata – loe ja vaata, mis põrgu siis lahti läks

PM Tervis
Uuendatud 4. juuli 2024, 19:58
Copy
Mehe silmast eemaldatud mesilase nõel.
Mehe silmast eemaldatud mesilase nõel. Foto: The New England Journal of Medicine/kuvatõmmis

Mesilase nõelamine võib olla valus igas kehaosas, kuid silmamuna võib olla üks ebameeldivamaid kohti. Haruldane juhtum Philadelphias asuvast Wills Eye Haiglast kirjeldab õõvastavat lugu 55-aastasest mehest, kelle paremasse silma jäi kinni mesilase nõel.

Nõelamise päeval pöördus mees kohalikku erakorralise meditsiini osakonda, kus meditsiinipersonal andis endast parima, et probleemi leevendada. Kahjuks ei õnnestunud neil kogu nõela eemaldada ja suur osa odakujulisest nõelast jäi patsiendi iirisesse.

Nõela eemaldamine ja tüsistused

Kaks päeva hiljem olid mehe nägemine ja valu dramaatiliselt halvenenud. Tema parema silma veresooned hakkasid veritsema ja ta vaevu nägi vigastatud silmaga. Kui ta terve silma sulges, suutis ta vaevu oma sõrmi lugeda. Hirmununa oma nägemise pärast, pöördus mees oftalmoloogiakliinikusse.

Kliiniku spetsialistid kasutasid fluorestseeruvat värvainet põletikulise silma sarvkesta värvimiseks. Spetsiaalse mikroskoobi ja tugeva valguse abil avastati väike läbistav objekt, mis oli kinni läbipaistvas koes iirise ja skleera (silma valge osa) vahel. Skleerale katet ja niisutust andev õhuke limaskest oli põletikuline ja veresooned laienenud. Samal ajal oli ka sarvkest, mis katab pupilli ja iirist, paistes.

Fotod vigastatud silmamunast ei ole soovitatav kõigile inimestele, kuid uudishimulikele ja piisavalt julgetele on neid näha siin ja allolevas klipis:

Kliinikus kasutasid oftalmoloogid juveliiri pintsette, et tõmmata nõela ülejäänud osa mehe silmast välja. Patsiendile määrati silmatilgad antibakteriaalsete ravimite ja steroididega. Viis kuud hiljem oli tema nägemine paranenud peaaegu täiusliku 20/25 nägemisteravuseni.

Oftalmoloogid Talia Shoshany ja Zeba Syed Wills Eye Haiglast hoiatavad, et mesilase nõelad silmas vajavad kiiret suunamist oftalmoloogi juurde, kuna vigastusest tingitud raske põletik võib põhjustada tõsiseid tüsistusi, samuti võib nõel silma kinni jääda.

Mesilase ja herilase nõelad on ogalised, mis tähendab, et need võivad «läbi saagida» silma kudesid. Lisaks vabastavad need mürki, mis võib tungida sügavale silma geeljasse massi, paljastades silma tagaosa toksiinidele ja käivitades immuunreaktsiooni.

Nõela eemaldamine võib peatada immuunreaktsiooni ja parandada sümptomeid, kuid see ei pruugi kõigil juhtudel olla vajalik või soovitatav. Umbes 90% mesilase mürgist süstitakse esimese 30 sekundi jooksul pärast nõelamist ja kui nõela ei saa kergesti eemaldada võib see vajada operatsiooni. Mõned oftalmoloogid arvavad, et see tuleks jätta oma kohale, kartes suurema kahju tekitamist.

On mitmeid juhtumiuuringuid, kus nõelad jäävad silma ja nägemine püsib hea, hoolimata võõrkeha olemasolust. Näiteks ühes 1970ndatel avaldatud juhtumiuuringus oli patsiendil mesilase nõel sarvkestas 28 aastat ilma, et oleks tekitanud nägemisprobleeme.

Selles hiljutises näites õnnestus nõel õnneks eemaldada ilma täiendavat kahju tekitamata.

Juhtumiuuring avaldati ajakirjas The New England Journal of Medicine.

Allikas: ScienceAlert

Tagasi üles