in memoriam Peter Higgs 29.05.1929 – 8.04.2024 (3)

teadus.postimees.ee
Copy
Peter Higgs 2013. aasta oktoobrikuus kõnelemas Edinburghi ülikoolis talle antud Nobeli füüsikapreemiast.
Peter Higgs 2013. aasta oktoobrikuus kõnelemas Edinburghi ülikoolis talle antud Nobeli füüsikapreemiast. Foto: GRAHAM STUART

Avastuse, mis sidus kokku arusaama meie universumist, teinud füüsik Peter Higgs on meie seast lahkunud. Nobeli preemiaga pärjatud teadlane, kes avastas omanimelise ehks siis Higgsi bosoni, suri 94-aastaselt oma kodus Edinburghis.
Omal moel asuti seda osakest kutsuma ka «jumalaosakeseks», sest enne selle avastamist oli füüsika alusmudel otsesõnu hõre.
 

Higgs, kes oli 94-aastane, pälvis 2013. aastal füüsika Nobeli preemia oma 1964. aasta töö eest, mis näitas, kuidas see boson aitas universumit koos hoida, andes osakestele massi. Ta suri esmaspäeval oma kodus Edinburghis.

Pärast mitmeid katseid, mis algasid 2008. aastal, tõestasid füüsikud Suures Hadronite Põrgutis CERN-is Šveitsis tema teooriat 2012. aastal; Nobeli preemia jagas ta François Englertiga, Belgia füüsikateoreetikuga, kelle töö 1964. aastal samuti otseselt avastusele kaasa aitas.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles