Nüüdisinimesed tõrjusid neandertallased ja muutusid valdavaiks – põhjuseks aga polnud paremad ajud (7)

teadus.postimees.ee
Copy
Suuremate ajudega ning füüsiliselt tugevamad neandertali inimesed kadusid ühtäkki ja nende asemel võtsid koha sisse Homo sapiens'id. Miks see nii läks?
Suuremate ajudega ning füüsiliselt tugevamad neandertali inimesed kadusid ühtäkki ja nende asemel võtsid koha sisse Homo sapiens'id. Miks see nii läks? Foto: Flickr / Neil Howard

Miks võtsid inimesed maailma üle, kui meie lähimad sugulased, neandertallased, välja surid? Võimalik, et olime lihtsalt targemad, kuid tõendeid selle kohta on üllatavalt vähe. Millised nägid välja omaaegsed suhted erinevate inimeseliinide vahel ja milline nägi välja see võitlus, kus Homo sapiens peale jäi.

Neandertallastel olid suured ajud, keel ja keerukad tööriistad. Nad valmistasid kunsti ja ehteid. Nad olid ka väga targad. Aga võib-olla polnud olulised erinevused mitte indiviidi tasandil, vaid meie ühiskondades.

250 000 aastat tagasi olid Euroopa ja Lääne-Aasia neandertallaste maad. Homo sapiens elas Lõuna-Aafrikas. Hinnangud varieeruvad, kuid võib-olla 100 000 aastat tagasi rändasid kaasaegsed inimesed Aafrikast välja.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles