TAPPEV ILU Glitter laastab loodust üllataval moel

teadus.postimees.ee
Uuendatud 5. märts 2024, 06:11
Copy
Metalliseeritud PET-plastist valmistatud sädelushelbed ehk glitter võivad kujutada endast keskkonnas suurt ohtu.
Metalliseeritud PET-plastist valmistatud sädelushelbed ehk glitter võivad kujutada endast keskkonnas suurt ohtu. Foto: Unsplash / Mukul Kumar

Kõik, mis hiilgab, ei ole kuld. Tegelikult võivad tavalised sädelushelbed – glitter – millega seostame lõbu, lusti ja kergemeelsustki, osutuda üllatavalt kahjulikuks keskkonnasaastajaks. Hiljutine uuring näitab, kuidas sädelushelveste osakesed vähendavad päikesevalguse jõudmist veekogudesse, potentsiaalselt takistades mõningate veealuste taimede fotosünteesivõimet.

Kuigi glitter meelitab oma mängulise olemusega, on selle taga peidus tõsine probleem – see on maskeerunud mikroplast, mis lisab märkimisväärse panuse plastireostusele. Probleemile on hakatud siiski lahendust otsima, nagu näitab hiljutine mikroplastilise sädelushelveste (microplastic glitter) keelustamine Euroopa Liidus.

Mikroplastina ei lagune need sädelushelbed just kergesti, mis tähendab, et see materjal kuhjub keskkonnas. Kuna sageli on see liiga väike, et seda reoveepuhastusjaamades välja filtreerida, võib see sattuda veekogudesse, ohustades magevee elustikku või liikudes edasi ookeane reostama.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles