Aasia sisserändajad asustasid Austraalias tohutu maa-ala (1)

teadus.postimees.ee
Uuendatud 3. märts 2024, 10:20
Copy
Kümmekonna aastaga on sisserändajaist Aasia mesilased (Apis cerana) laienenud 10 000 ruutkilomeetri suurusele alale – üllatavalt on nad jäänud geneetiliselt väga ühesugusteks.
Kümmekonna aastaga on sisserändajaist Aasia mesilased (Apis cerana) laienenud 10 000 ruutkilomeetri suurusele alale – üllatavalt on nad jäänud geneetiliselt väga ühesugusteks. Foto: Sidney ülikool

Kliimamuutus põhjustab uskumatuid rändeid juba praegu. Üsna lühikese ajaga suudavad sisserändajad täita suuri maa-alasid. Austraalias on õnnestunud ühe loomaliigi tulekut ja asurkonna teket ning nende kohanemist pikkade aastate vältel jälgida. Sellest kogemusest on võimalik ammutada teavet, mil moel on mõeldav kliimamuutustega laiemalt toime tulla. Austraalias on tehtud ka oluline tähelepanek selles, et meie aabitsatõed kohanemise kohta on olnud ekslikud: liigirikkuse roll on selles olnud ülehinnatud.

Aasia mesilaste ime Austraalias: Kuidas üksik parv vallutas Queenslandi

Rohkem kui kümnendi jooksul on invasiivsed Aasia mesilased (Apis cerana) trotsinud evolutsioonilisi ootusi ja rajanud õitsva populatsiooni Põhja-Queenslandis, põhjustades meelehärmi nii mesindustööstusele kui ka bioohutuse ametnikele.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles