Peale Päikese võivad teisedki tähed mõjutada Maa kliimat – loe, kuidas

teadus.postimees.ee
Uuendatud 22. veebruar 2024, 13:51
Copy
Kurja juur ehk täht HD-7977. 2,8 miljonit aastat tagasi võis see lennata Maast nii lähedalt mööda, et valgus oleks selleni jõudunud vaid 20 päevaga.
Kurja juur ehk täht HD-7977. 2,8 miljonit aastat tagasi võis see lennata Maast nii lähedalt mööda, et valgus oleks selleni jõudunud vaid 20 päevaga. Foto: Digitized Sky Survey

Meie päikesesüsteemist peaaegu 3 miljonit aastat tagasi mööda kimanud täht võis muuta Maa orbiiti, leidsid täheteadlased. Uuring, mis avaldati eelmisel nädalal ajakirjas The Astrophysical Journal Letters, viitab sellele, et niinimetatud tähekohtumised (ingl k stellar encounters) võivad mängida Maa orbiidi ja isegi Maa kliima ja keskkonna arengus suuremat rolli kui seni arvatud.

«See on oluline, sest geoloogiline ajalugu näitab, et muutused Maa orbiidi ekstsentrilisuses käivad käsikäes kõikumistega Maa kliimas,» ütles uuringu põhiautor Nathan Kaib, planetaarteaduste instituudi (Planetary Science Institute) vanemteadur, töö kohta tehtud avalduses. «Kui me soovime välja selgitada iidsete kliimaanomaaliate põhjuseid, on tähtis, et oleks ettekujutus sellest, milline nägi välja Maa orbiit nende episoodide ajal.»

HD-7977 on täht, mis lendas meie päikesesüsteemist mööda umbes 2,8 miljonit aastat tagasi. Hinnangud on erinevad, kuid astronoomid usuvad, et see jõudis Päikesest mitte rohkem kui 31 000 astronoomilise ühiku (ehk umbes 4,7 triljoni kilomeetri) kaugusele (AU tähistab Maa ja Päikese vahelist kaugust, mis on umbes 150 miljonit kilomeetrit). See on kas väga kaugel või väga lähedal, olenevalt vaatenurgast, kuid siiski eksisteerib võimalus, et see jõudis isegi nii lähedale kui 4000 AU.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles