SEENESELG India metsast leiti loom, kel seened seljas

teadus.postimees.ee
Uuendatud 15. veebruar 2024, 14:17
Copy
Kuldselgkonn (Indosylvirana indica), kellest kasvab välja mütsik.
Kuldselgkonn (Indosylvirana indica), kellest kasvab välja mütsik. Foto: LOHIT Y.T. / WWF-INDIA

Sõpradega loodusjalutuskäigul olles avastas India teadlane midagi hämmastavat — konna, kelle seljas näis kasvavat seen. New York Timesi intervjuus kirjeldas jõgede- ja märgalade uurija Y. T. Lohit, kuidas tema ja tema teadlasest matkakaaslased olid eelmisel suvel Indias Lääne-Ghati piirkonnas huvitavaid loomi otsides komistanud ühe huvitava konna otsa.

«Olime viiekesi,» ütles Lohit, «otsisime uusi liike ja vältisime parasiite.» Pöidlasuuruste kuldselg konnade (Indosylvirana aurantiaca) uurimisel märkasid teadlased ühel neist midagi kummalist selja peal kasvamas. Keegi tegi pildi ja lähemal vaatlusel tundus, et tillukesel kahepaiksel kasvas seljas väike seen.

Kuigi teadlased ei toonud seda imelikku olendit endaga kaasa, postitas Lohit selle lähivõtted veebi. Vastuseks ütlesid nii amatöör- kui ka professionaalsed mükoloogid, et see näeb välja nagu kübarseen. See oligi mütsik, kes elutseb peamiselt laguneval taimsel materjalil, selgitab NYT — mis teeb Ghatis asuva tillukese kuldselg konna seljas paikneva seene eriti salapäraseks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles