Teadlased: Maa kõhus võib olla üks endine taevakeha, mis siiani maavärinaid põhjustab (3)

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Mingming Li / Arizona ülikool

Teadlased on üha enam veendunud, et umbes 4,5 miljardit aastat tagasi toimunud Maa ja Marsi-suuruse objekti, Theia, vahelise võimsa kokkupõrke  tagajärjel võisid Maa sisemusse jääda n-ö salapärased kamakad — löök oli nii vägivaldne, et paiskas välja piisavalt materjali, et tekkis Kuu.

Nagu Washington Post teatab, kahtlustavad teadlased nüüd, et need maetud kamakad võisid samuti viia laamtektoonika – mandrite triivi põhjustava nähtuse – tekkeni. Laamtektoonika oli elu tekkimiseks Maal hädavajalik ning põhjustab praeguseni maavärinaid ja vulkaanipurskeid. Uues Geophysical Research Lettersis avaldatud artiklis uurisid teadlased seoseid salapäraste kokkupõrkest Maa sisse jäänud kamakate ja kaasaegse laamtektoonika vahel.

«See hiiglaslik kokkupõrge pole ainult meie Kuu tekke põhjuseks, kui meil on õigus, vaid see lõi ka elule meie Maal algtingimused,» ütles kaasautor ja California tehnoloogiainstituudi (California Institute of Technology ehk Caltech) geoteadlane Qian Yuan ajalehele Washington Post.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles