Video Britid katsetasid järjekordset laserrelva: nokib droone taevalaotusest edukalt

Copy
Foto: gov.uk / dstl

Briti kaitseministeerium teatas, et Briti armee Wolfhound soomukilt tulistati edukalt suure võimsusega laserenergiarelva. See tipptehnoloogia suutis neutraliseerida sihtmärke rohkem kui ühe kilomeetri ulatuses, näidates selle potentsiaali modernse sõjapidamise murranguliseks muutmiseks.

Porton Downis asuvas kaitseteaduse ja -tehnoloogia laboratooriumis (Dstl) läbi viidud uuenduslik katse on oluline verstapost Ühendkuningriigi kaitseministeeriumi maapealse suunatava energiarelva (LDEW) demonstratsiooniprogrammis.

See saavutus tähendab suurt edasiminekut Ühendkuningriigi kaitsevõimekuses, andes suurema operatiivse eelise lahinguväljal. Suure energiaga laserrelvade kasutamine pakub mitmeid eeliseid, sealhulgas täpset sihtimist, väiksemat kaasnevat kahju ning võimet kiirelt ja täpselt võidelda erinevate ohtude vastu, alates droonidest kuni maapealsete sihtmärkideni.

Foto: gov.uk / dstl

Laserrelvade kasutamine tänapäevasel lahinguväljal kujutab endast uuenduslikku muutust sõjatehnoloogias, pakkudes enneolematut täpsust ja tõhusust sihtimisel ja lahingutegevuses. Erinevalt tavalisest laskemoonast võivad laserrelvad tabada sihtmärke valguskiirusega, vähendades oluliselt reageerimisaega ja suurendades tõenäosust, et ohud neutraliseeritakse enne, kui need suudavad kujutada endast suuremat ohtu.

Tänu sellisele täpsele sihtimisvõimele on kõrvalised kahjud minimaalsed, mis muudab laserrelvad eriti väärtuslikuks linnavõitluses, kus võitlejate ja tsiviilelanike eristamine on väga oluline. Lisaks pakuvad laserid praktiliselt piiramatut laskemoona varu niikaua, kui on olemas energia, kõrvaldades logistilised probleemid, mis on seotud traditsioonilise laskemoona transpordi ja varustamisega.

Foto: gov.uk / dstl

Laserrelvad pakuvad mitmekülgsust erinevate ohtude tõrjumisel, alates mehitamata õhusõidukitest (UAV) ja rakettidest kuni maapealsete sihtmärkide ja vaenlase elektroonikani. Selline kohandamisvõime teeb neist hindamatu väärtuse nüüdisaegses ebasümmeetrilises sõjapidamises, kus vastased võivad kasutada erinevaid ja ebatraditsioonilisi taktikaid.

Laserrelvade paigaldamisega olemasolevatele platvormidele, näiteks Briti armee soomukile Wolfhound, saavad relvajõud suurendada oma kaitse- ja ründevõimet, säilitades samal ajal liikuvuse ja paindlikkuse. Kuna lasertehnoloogia areneb edasi, eeldatakse, et selle roll lahinguväljal laieneb, andes relvajõududele kriitilise eelise nii tavapärase kui ka ebaregulaarse sõjapidamise olukordades.

Briti armee võimsa laserrelva edukas paigaldamine Wolfhoundi soomukile näitab, kuidas on edenenud Land LDEW Demonstratori programm. Selle programmi eesmärk on katsetada suunatud energiarelvade teostatavust ja tõhusust lahingustsenaariumides, laiendades praeguse sõjatehnoloogia piire.

Wolfhoundi soomusauto, mis on juba tuntud oma tugeva konstruktsiooni ja universaalsuse poolest, on nüüdseks saanud sõjatehnoloogia teedrajavate arenduste platvormiks. LDEW lisamine ei suurenda mitte ainult selle ründevõimet, vaid toonitab ka Ühendkuningriigi pühendumust säilitada riigikaitses tehnoloogiline edumaa.

Laserrelvade edukas kasutamine sõjapidamises võib põhjalikult muuta lahingutegevuse dünaamikat, pakkudes uusi strateegiaid ja taktikaid tänapäevasel lahinguväljal.

Allikad: Raytheonnewatlas.com ja gov.uk

Tagasi üles