VÕIKAD VAATEPILDID Nepali sõjavägi koristab laipu ja prügi sealt, kus sõda pole olnudki

teadus.postimees.ee
Copy
Ilmastikuolud on Mount Everesti vallutusteedel nagu sügavkülmikus – surnud säilivad seal hästi. Nepali valitsus on siiski otsustanud nii prügi kui laipu sealt kokku korjama hakata.
Ilmastikuolud on Mount Everesti vallutusteedel nagu sügavkülmikus – surnud säilivad seal hästi. Nepali valitsus on siiski otsustanud nii prügi kui laipu sealt kokku korjama hakata. Foto: Ultimatekilimanjaro.com

Igal kevadel kogunevad sajad alpinistid üle maailma, et ronida maailma kõrgeimale mäele, Mount Everestile.

Raske ja mõnikord saatuslik tõus tippu jätab aga maha prügi, varustuse ja inimjäätmed. Nii arvukalt inimeste väljaheiteid nagu ka laipu – et sellisel mäel jaks otsa saab, pole üldse harv.

Nepali võimud on hiljuti kehtestanud uued reeglid, et piirata prügiprobleemi Everestil. Vahepeal on 8848-meetrine tipp siiski prahti täis. Sel nädalal alustavad Nepali sõdurid mäel oma iga-aastast koristuskampaaniat. Pühapäeval, 14. aprillil saabusid Everest Base Campi 12 Nepali sõjaväelast, et alustada selle aasta mäekoristuskampaaniat, mis on algatatud koostöös Unileveriga aastal 2019, teatab CNNi ajakirjanik Lilit Marcus.

Neid abistavad 18 šerpat, eesmärgiga eemaldada hinnanguliselt kümme tonni prügi ja prahti Mount Everestilt ning lähedal asuvatelt tippudelt Mount Lhotse ja Mount Nuptse, tuginedes Himalayan Timesi ajakirjanikule Rastriya Samachar Samitile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles