Kas liigne osoon õhus võib panna kärbsed sääskedega seksima? (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Kahjustatud feromoone lennutavad kärbsed keeravad suhted sassi ja panevad paarituma ka ka tesest liinist isenditega, kellega saadakse hübriidseid järeltulijaid, kes on paraku viljatud.
Kahjustatud feromoone lennutavad kärbsed keeravad suhted sassi ja panevad paarituma ka ka tesest liinist isenditega, kellega saadakse hübriidseid järeltulijaid, kes on paraku viljatud. Foto: Flickr

Putukate feromoonid on lõhnamolekulid, mis on olulised liigisisese keemilise suhtluse jaoks. Nanji Jiangi, Bill Hanssoni ja Markus Knadeni juhitud uurimisrühm evolutsioonilise neuroetoloogia osakonnast Max Plancki Keemilise Ökoloogia Instituudis (Max Planck Institute for Chemical Ecology) on varem näidanud, kuidas kõrgenenud osooni tase tõsiselt häirib keemilist suhtlust kärbse erinevate sugupoolte vahel

Osooni olemasolu lõhub süsinik-süsinik kaksiksidemeid, mis on levinud enamikes putukate feromoonides. Selle tulemusel ei suuda isased kärbsed enam eristada isas- ja emaskärbseid, mistõttu nad käsitlevad mõlemaid sugusid potentsiaalsete paaritumispartneritena.

Uus uuring keskendus osooni mõjule suguliste feromoonide lagunemisele ning sellele, kas see mõjutab erinevate liikide vahelisi paaritumispiire. «Eriti tahtsime teada, kas kõrgenenud osooni tase kõrvaldab liikidevahelised paaritumispiirid ja millised võivad olla võimaliku hübridiseerumise tagajärjed. Meie praegune uuring näitab, et isegi veidi kõrgem osooni tase, mis pole paljudes kohtades suvepäevadel haruldane, põhjustab sagedasemat hübridiseerumist lähedaste liikide vahel, mis võib viia putukapopulatsioonide languseni, kuna järeltulijad on viljatud,» selgitab uuringu põhiautor Nanji Jiang.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles