Koerad saavadki asjadest aru – sõna otseses mõttes

teadus.postimees.ee
Copy
Teadlased tegid kindlaks selle, mida koeraomanikud näivad niigi teadvat: koerad saavad asjadest aru: nii sellest, mis puudutab neid, kui sellestki, millest neile muude asjade kohta räägitakse.
Teadlased tegid kindlaks selle, mida koeraomanikud näivad niigi teadvat: koerad saavad asjadest aru: nii sellest, mis puudutab neid, kui sellestki, millest neile muude asjade kohta räägitakse. Foto: Unsplash / Sofia Guaico

Kuigi on üldteada, et teie koer õpib istuma, kui ütlete «istu», ja tulema, kui teda kutsute, on 22. märtsil ajakirjas Current Biology avaldatud uuring toonud päevavalgele ootamatu avastuse. Nimelt paistab, et koerad üldiselt teavad ka seda, et teatud sõnad «tähendavad» teatud objekte. Kui koerad neid sõnu kuulevad, viitavad ajuaktiivsuse salvestused, et nende meeles aktiveerub vastav vaimne esindatus. 

Teadlased tegid kindlaks selle, mida koertega koos elavad inimesed intuitiivselt niikuinii teavad: ehk igale koeraomanikule hakkab ju mingil hetkel tunduma, et nad saavad «asjadest» aru.

«Koerad ei reageeri teatud sõnadele ainult õpitud käitumisega,» ütleb Marianna Boros Eötvös Lorándi ülikooli etoloogia osakonnast Budapestis Ungaris, üks artikli kaasautoritest. «Nad ei seo seda sõna objektiga ainult ajalise järjestuse alusel ilma sõnade tähendust tegelikult mõistmata, vaid aktiveerivad objekti mälestuse, kui nad kuulevad selle nime.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles