Nagu juukselõikus koos massaažiga: neerusiirdamine tehti päevaga ja patsient oli õhtuks kodus

PM Tervis
Copy
John Nicholas oma siirdamistiimiga.
John Nicholas oma siirdamistiimiga. Foto: Northwestern Medicine

Northwestern Medicine'i arstid Illinoisis on saavutanud meditsiinilise läbimurde, mis võib oluliselt lihtsustada elundisiirdamisi. Nad suutsid teha neerusiirdamise 28-aastasel mehel ilma üldanesteesiata. Operatsioon õnnestus nii hästi, et mees lasti haiglast välja vähem kui päev pärast protseduuri ja ta on kiiresti tagasi pöördumas oma tavapärase elu juurde.

John Nicholas, Chicago elanik, kellel diagnoositi varakult Crohni tõbi ja kes hakkas 16-aastaselt kogema neeruprobleeme, sai eelmise kuu lõpus neerusiirdamise ilma üldanesteesiata. Nicholas oli küll valmis tavaliseks üldanesteesiaks, kuid tema noorus ja hea tervis tegid temast ideaalse kandidaadi neerusiirdamisele kohaliku tuimestusega, millele ta ise alla kirjutas. Selle protseduuri jaoks kasutati seljaaju anesteesiat, sarnast sellele, mida kasutatakse näiteks keisrilõike puhul.

Dr. Garcia Tomas, Northwestern Memorial Hospital'i regionaalse anesteesioloogia ja ägeda valu meditsiini juht, selgitas, et kohaliku tuimestusega neerusiirdamine oli lihtsam kui paljud keisrilõiked. John'i juhtumi puhul kasutati operatsioonisaalis seljaaju anesteesiat koos vähese rahustiga mugavuse tagamiseks. See oli uskumatult lihtne ja sündmustevaene, kuid võimaldas John'il olla operatsiooni ajal ärkvel.

Operatsioon kestis alla kahe tunni ja Nicholas sai isegi näha oma uut neeru, mille tema parim sõber talle annetas, vahetult enne selle siirdamist. Nicholas sai neeru 24. mail ja kõndis päev hiljem haiglast välja, samas kui tüüpiline siirdamine võib nõuda kaks kuni kolm päeva haiglas viibimist.

Nicholas ütles, et oli tore reaalajas teada, mis toimub, ja protsessiga kursis olla. Ühel hetkel operatsiooni ajal küsis mees, et kas peaks ootama, kuni seljaaju anesteesia mõjuma hakkab. Arstid olid juba palju tööd teinud ja ta polnud sellest isegi teadlik.

Kuigi Nicholas on pidanud aastate jooksul piirama soola tarbimist, saab ta oma uue neeru korraliku toimimise korral peagi taas nautida selliseid toite nagu pitsa. Northwesterni meeskond plaanib nüüd ametlikult käivitada ja laiendada oma kiirendatud kirurgiaprogrammi ilma üldanesteesiata neerusiirdamistes, tuntud kui AWAKE. See programm võib mitte ainult suurendada potentsiaalsete siirdamiskandidaatide arvu, näiteks nende seas, kes ei talu üldanesteesiat, vaid võib viia ka lühemate ja ohutumate siirdamisteni sobilikel patsientidel.

Dr. Satish Nadig, Northwestern Medicine Comprehensive Transplant Centeri siirdamiskirurg ja direktor, ütles, et see avab uue ukse ja on veel üks tööriist nende siirdamisvaldkonna tööriistakomplektis.

Allikas: Gizmodo

Tagasi üles