Hiina avas esimest korda Kuu tagaküljelt toodud proovide kapsli (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Hiina teadlased avavad Chang'e 6 võetud Kuu pinnaseproovide kapslit Hiina teaduste akadeemias 26. juunil.
Hiina teadlased avavad Chang'e 6 võetud Kuu pinnaseproovide kapslit Hiina teaduste akadeemias 26. juunil. Foto: Jin Liwang / Xinhua via AP / Scanpix

1. juunil maandus Chang'e 6 pehmelt Kuu tagaküljel. See oli teine kord, kui Hiina sellega hakkama sai ning on nüüd ainus riik, mis seda on teinud. Kuundur viis Kuu pinnale Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) negatiivsete ioonide detektori, mis on juba tuvastanud negatiivseid ioone, ja tõi tagasi pinnaseproovid, mille kapsel nädala lõpus avati.

Missiooni põhieesmärk oli tuua tagasi esimesed proovid Kuu tagaküljelt, millega Hiina riiklik kosmoseagentuur (CNSA) tuli toime teisipäeval, maandades kapsli Sise-Mongoolia kõrbes. Kapsel toimetati kolmapäeval õhutranspordiga Pekingisse, kus see hiljem avati Hiina kosmosetehnoloogia akadeemias.

Proovid sorteeritakse ja seejärel uurivad neid kogu Hiina teadlased, kes on taotlenud ligipääsu. Pärast kahe aasta möödumist võib see ligipääs avaneda ka rahvusvahelistele teadlastele.

Hiina teaduste akadeemia geoloog Zongyu Yue ütles Hiina meediaväljaandele South China Morning Post, et proovide abil loodetakse vastata «ühele Kuu-uuringute põhiküsimusele – milline geoloogiline tegevus põhjustab Kuu kahe poole erinevused».

Sageli nimetatakse Kuu tagakülge «pimedaks pooleks», kuid tegelikult saab see umbes sama palju päikesevalgust kui teine pool. Siiski on märkimisväärsed erinevused kahe poole vahel, mis ilmnesid pärast esimeste kosmosereiside algust.

Kuigi Kuu tagakülg on tugevalt kraatritega kaetud, puuduvad seal sügavad basseinid ja Kuu «mered», mida on näha Kuu alati Maa poole jääval küljel, ning selle koor on Gravity Recovery and Interior Laboratory missiooni andmete järgi 2012. aastal mõõdetuna paksem. Samuti tundub see olevat kummaliselt juhtivam.

On mitmeid teooriaid, miks Kuu pooled nii erinevad on, sealhulgas teooria, et algselt tiirles Maa ümber kaks Kuud, mis üsna varakult kokku põrkasid, ja et hiljem põrkas mõni kääbusplaneet kokku Maaga ja selle tükid jõudsid ka Kuu koostisse.

Kuigi Kuu tagakülge on varem orbiidilt uuritud, pole selle kohta olemas midagi võrreldavat sealt toodud proovidega. Teadlased loodavad, et proovid võivad sisaldada vett, hapnikku ja vesinikku, mida võiks kasutada edasisel Kuu jaama varustamisel.

Tagasi üles