Tehisaru avastas Raffaeli kuulsa maali saladuse

teadus.postimees.ee
Copy
«Madonna della Rosa» ehk «Neitsi Maarja roosiga».
«Madonna della Rosa» ehk «Neitsi Maarja roosiga». Foto: Museo del Prado

Tehisaru (AI) on võimeline märkama piltidel detaile, mis jäävad inimsilmale märkamatuks. Nüüd on AI-neuraalvõrk tuvastanud midagi ebatavalist ühe Raffaeli maali puhul: see ei pruugi olla täielikult tema maalitud.

Kõnealune nägu kuulub Püha Joosepile, keda kujutatakse maalil «Madonna della Rosa» ehk «Neitsi Maarja roosiga» vasakus ülanurgas.

Kunstiteadlased on pikalt vaielnud, kas maal on tõesti Raffaeli originaalteos. Uus AI-algoritmil põhinev analüüsimeetod toetab aga seisukohta, et vähemalt osa pintslitõmmetest võib olla tehtud teise kunstniku käe läbi, kirjutab sciencealert.com.

Ühendkuningriigi ja USA teadlased arendasid analüüsialgoritmi, mis põhineb teostel, mille puhul on kindlalt teada, et need on Itaalia meistri Raffaeli pintslitöö. Bradfordi ülikooli matemaatik ja arvutiteadlane Hassan Ugail selgitab: «Kasutasime sügavat tunnusjoonte analüüsi, et õpetada arvutit ära tundma Raffaeli stiili väga detailsel tasandil – alates pintslitõmmetest ja värvipaletist kuni varjutuste ja kõige muuni, mis teose juurde kuulub. Arvuti näeb palju teravamalt kui inimene, peaaegu mikroskoopilisel tasandil.»

Masinõppe protsessid vajavad tavaliselt treenimiseks suurt hulka näiteid, mida pole alati saadaval, kui tegemist on ühe kunstniku elutööga. Antud juhul kasutati analüüsiks mudelit, mille oli välja töötanud Microsoft ja mida kutsutakse nimega ResNet50, kombineerituna traditsioonilise masinõppe tehnikaga, mille nimi on Support Vector Machine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles