NEW SCIENTIST Tehisintellekt lahendab sajandi jagu kliimaläbirääkimisi ära mõne sekundiga

Jeremy Hsu
, New Scientist, kaasautor
Copy
Pildil COP26 kliimaläbirääkimised - tehisintellekti juhtud maailmas lähevad need palju kiiremini.
Pildil COP26 kliimaläbirääkimised - tehisintellekti juhtud maailmas lähevad need palju kiiremini. Foto: Alastair Grant

Tehisintellektil põhinev simulatsioon suudab ära lahendada saja aasta jagu kliimaläbirääkimisi vaid mõne sekundiga. Seda kasutatakse möödunud kuul algatatud konkursil, mille eesmärk on välja selgitada rahvusvaheliste poliitiliste initsiatiivide õnnestumispotentsiaal.

Kuna riikidel hakkab aeg otsa saama, et kokku leppida, kuidas kasvuhoonegaaside heitkoguseid 2050. aastaks vähendada, on AI for Global Climate Cooperation – ülikoolide ja ettevõtete (sh Salesforce ja Google) koostööorganisatsioon – loonud kliimapoliitika initsiatiividele ja ideedele digitaalse testimisplatvormi.

Simulatsiooni aluseks on 2018. aastal oma kliimamajandusliku projekti eest Nobeli auhinna saanud William Nordhausi töö. Selleks, et hinnata selliste poliitiliste instrumentide nagu näiteks süsinikumaksud, mõju, lõi Nordhaus piirkondliku integreeritud kliima- ja majandusmudeli (RICE), kus võetakse arvesse, kuidas tegurid nagu tehnoloogia areng, süsinikuheide, globaalne temperatuur ja sellest tulenev majanduslik kahju üksteist mõjutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles