Kohe tabab Ühendriike järjekordne massirünnak ja see on sedapuhku eriti massiline

teadus.postimees.ee
Copy
Just sel aastal paljunevad korraga nii 13- kui 17-aastase paljunemisperioodiga tsikaadid: lühikeseks ajaks võib mõne osariigi elanikele tunduda, nagu oleksid nad sattunud õudusfilmi.
Just sel aastal paljunevad korraga nii 13- kui 17-aastase paljunemisperioodiga tsikaadid: lühikeseks ajaks võib mõne osariigi elanikele tunduda, nagu oleksid nad sattunud õudusfilmi. Foto: Flickr / CC litsentsiga

Kel plaani lombi taha lennata, võib end selle kuu lõpust leida – kui õigetesse osariikidesse satute – koguni topelt suurema tsikaadide seltskondade valjuhäälse laulu keskelt. Nende masspaljunemine on vaatepilt, mis putukahirmu tundvale inimesele külma higi otsaette toob ja ihukarvad tõusma paneb – siiski inimene neid ei huvita, sest neil on omavahelgi piisavalt asja ajada.

Pärast hiljutist Põhja-Ameerika päikesevarjutust on nähtavale ilmunud uus märkimisväärne loodusnähtus. Alates hilisaprillist kuni juunini 2024 ilmuvad korraga nii 13-aastase paljunemistsükliga tsikaadide suurim pesakond (Brood XIX) kui ka kesk-lääne 17-aastase paljunemistsükliga tsikaadide pesakond (Brood XIII).

See sündmus mõjutab 17 osariiki, ulatudes Marylandist läände Iowani ja lõunasse Arkansase, Alabama ja Põhja-Georgiani, mõlemasse Carolinasse, Virginiasse ning Marylandi. Selline kahe erineva elutsükliga koori koosilmumine toimub vaid korra iga 221 aasta järel. Viimati toimus nende kahe putukarühma ühine paljunemine 1803. aastal, mil president Thomas Jefferson oli ametis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles