Venemaa viib järgmisel nädalal orbiidile Iraani satelliidi

Copy
Venemaa ja Iraani riigipead kohtumisel.
Venemaa ja Iraani riigipead kohtumisel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Venemaa viib teisipäeval orbiidile Iraani kaugseiresatelliidi, kinnitasid riigid kaks nädalat pärast president Vladimir Putini Teherani-visiiti.

«Koostöös Venemaaga stardib järgmisel nädalal Bajkongõri kosmodroomilt Kasahstanis Sojuzi satelliidikandja Khayyami satelliidiga,» teatas Iraani kosmoseagentuur kolmapäeva õhtul.

Satelliit, mis sai nime 11.-12. sajandi pärsia polühistori Omar Khayyami järgi, hakkab jälgima riigipiiri, parandama põllumajanduslikku tootlikkust ja seirama veeressursse ning looduskatastroofe, seisis avalduses.

Stardigraafikut kinnitas ka Vene riiklik kosmoseagentuur Roskosmos.«Khayyami seadeldis disainiti ja toodeti Roskosmose korporatsiooni alla kuuluvates ettevõtetes,» märkis agentuur.

Iraani riiklik uudisteagentuur IRNA lisas, et ehkki Venemaa viib satelliidi orbiidile, hakatakse seda juhtima islamivabariigi jaamadest.

Teade järgneb Putini Iraani-visiidile 19. juulil, kui ta kohtus president Ebrahim Raisi ja riigi kõrgeima juhi ajatolla Ali Khameneiga.

Khamenei kutsus kohtumisel Putiniga tugevdama «pikaajalist koostööd» Venemaaga.

Venemaa on Iraani satelliite orbiidile viinud varemgi. Aastal 2005 viidi Plessetski kosmodroomilt orbiidile Sina-1.

Mullu eitas Putin USA meedia teadet, et Venemaa tarnib Iraanile kõrgtehnoloogilise satelliidisüsteemi, mis parandaks tohutult riigi luurevõimekust.

Iraan väidab, et tema kosmoseprogramm on tsiviil- ja kaitseotstarbeline, kuid lääneriigid tunnevad muret, et stardisüsteemides kasutatav tehnoloogia on eristamatu ballistilistest rakettidest, mida saab kasutada ka tuumalõhkepeade kandmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles