NEW SCIENTIST Teadlane selgitab, kuidas ära tunda töötajatega manipuleerimiseks mõeldud rituaalid

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Üks AppleTV viimatisi saateid, «WeCrashed», on draamasari, mis on ainest saanud oma kultuselaadse kultuuri poolest tuntud ettevõtte WeWork asutamisest ja sellele järgnenud raskustest. Nimelt innustasid ettevõtte juhid oma töötajaid töö- ja eraelu ühildama rituaalsetel retriitidel ja üritustel, mida kutsuti suvelaagriteks, ning suhtuma oma kolleegidesse ja juhtidesse kui perekonda – firmakultuuri traditsioon, mille eesmärk on töötajates kamraadlust õhutada, kirjutab Ühendkuningriigi Leverhulme’i inimevolutsiooni uuringute keskuse teadlane Jonathan R Goodman.

Esmapilgul tundub see ja teised sarnased tavad töömaailmas tõesti veidrad, sest rituaalidel ja perekondlikel gruppidel pole tööga suurt midagi pistmist. Nagu kaks akadeemikut 2012. aastal kirjutasid, on tööruum materiaalse ambitsiooni tempel: religioossus ja sugulus lihtsalt ei paista kuidagi olevat enamiku inimeste töökohtades oluline.

Siiski ei ole kõnealuses sarjas kujutatud tavad ainulaadsed: paljud ettevõtted kasutavad lojaalsuse tekitamiseks rituaale ja familiaarset keelt. Enamgi veel, antropoloog Scott Atran väidab, et sotsiopoliitilised rühmad kasutavad lojaalsuse loomiseks sarnaseid võtteid, panustades inimeste sügavale kuuluvussoovile, nagu ka kiirtoidufirmad kasutavad ära meie arenenud igatsust küllastuse järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles