«Kannibalist» täht hävitab oma süsteemi planeeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jupiteri ja WASP-12b (paremal) võrdlus
Jupiteri ja WASP-12b (paremal) võrdlus Foto: Wikipedia.org

Nagu Vana-Rooma jumal Saturnus sõi oma lapsed ära, nii hävitab Maast 600 valgusaasta kaugusel olev täht oma süsteemi planeeti.

2008. aastal avastatud planeet on suur gaasiplaneet, mille mass on meie Jupiteri omast 40 protsendi ning raadius 79 protsendi võrra suurem, kirjutab news.com.au.

Kui meie Päikesesüsteemi Jupiter teeb Päikese ümber ringi 12 aastaga, siis Auriga tähtkujus olev gaasiplaneet WASP-12b teeb oma tähe WASP-12 ümber tiiru vaid 26 tunniga.

Kuna selle planeedi orbiit on tähele väga lähedal, siis täht mõjutab teda. Astronoomide kinnitusel on planeet tähe mõjul muutunud ragbipalli kujuliseks ning liigub munakujulisel trajektooril.

Täht hävitab selle gaasiplaneedi gaasikihti, imedes selle endasse.

Siiani avastatud ekspoplaneetidest on WASP-12b kõige kuumem. Tema temperatuur on tähe läheduse ja gravitatsiooni tõttu 4700 kraadi Fahrenheiti ehk 2600 kraadi Celsiuse järgi.

Meie Päikese sarnane täht WASP-12 on umbes kaks miljardit aastat vana. See tähendab, et ta on oma elu lõpule jõudnud ning temast saab surev täht  - punane hiiglane.

Uurijate arvates kaotab WASP-12b massi nii kiiresti, et ta kaob enne, kui «vananev» täht saab ta täiesti neelata.

«Ta ei saa WASP-12b kaua «süüa», sest see planeet hävineb umbes kümne miljoni aastaga,» selgitas California ülikooli teadlane Douglas Lin.

Astronoomide sõnul muutub täht WASP-12 aga punaseks hiigeltäheks 100 miljoni aastaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles