Marsil askeldasid «Inkade linnas» kummalised ämblikud – kes või mis need siis on?

teadus.postimees.ee
Copy
Need tumedad «ämblikud» pesitsevad Marsil justkui varemete vahel, mida kutsutakse sellepärast «Inkade linnaks», kuid tegelikult on ämblikulaadsed moodustised kevade märk.
Need tumedad «ämblikud» pesitsevad Marsil justkui varemete vahel, mida kutsutakse sellepärast «Inkade linnaks», kuid tegelikult on ämblikulaadsed moodustised kevade märk. Foto: ESA/DLR/FU Berlin

Kuigi Marsil elavaid putukaid ei ole leitud, on hiljutised pildid, mis tehtud orbiidil tiirleva kosmoseaparaadiga, paljastanud hulganisti «ämblikke», mis tunduvad punase planeedi tolmusel pinnal koguni ringi liikuvat.

Tegemist pole muidugi päris elavate hiidämblikega; need on hoopis tumedad, saledad kujutised Marsi pinnal ning tekkisid täiesti mittebioloogiliste protsessidega.

Neid nimetatakse aga «ämblikeks», sest välimus meenutab vägagi ämblikku: keskelt tumedam laik, millest kiirguvad õhukesed triibud nagu jäsemed väljapoole.

Sellised moodustised kujunevad Marsi hooajaliste muutuste tagajärjel, mis algavad äärmusliku külma ja järgneva kevadise soojenemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles