Vaata, millised nägid välja kiipide ja rakettide eellased 300 000 aastat tagasi

teadus.postimees.ee
Copy
Need muistsed kauglaskerelvad olid mõeldud suuremate loomade kaugelt tabamiseks ja on praeguste relvade kauged eelkäijad. Teadlased olid üllatunud nende töötlemise tasemest.
Need muistsed kauglaskerelvad olid mõeldud suuremate loomade kaugelt tabamiseks ja on praeguste relvade kauged eelkäijad. Teadlased olid üllatunud nende töötlemise tasemest. Foto: V. Minkus / Alam-Saksi kultuuripärandi amet

Värske uuringu järgi olid inimestel juba 300 000 aastat tagasi olemas relvad, mida võib kaudselt pidada rakettide ja jahirelvade kaugeteks eellasteks.

Uued võimsad pildistamistehnikad näitavad, et inimesed meisterdasid juba väga ammu puidust keerulisi jahirelvi, mis muudab meie senist ettekujutust kiviajast.

Arheoloogid on varemgi kahtlustanud, et inimesed võisid puidust tööriistu kasutada vähemalt sama kaua kui kivist, kuid puidu haprama olemuse tõttu on enamik tõendeid mädanenud ja hävinud.

Nüüd aga saab kasutada 3D-pildistamismeetodeid, kirjutab Science Alert. Kasutades 3D-mikroskoopiat ja mikro-kompuutertomograafe Saksamaalt Schöningenist pärit 187 puidust leiu uurimiseks, on Alam-Saksi kultuuripärandi ameti arheoloog Dirk Leder ja tema kolleegid nendele kahtlustele kinnitust leidnud.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles