20 levinud vandenõuteooriat 5, 6, 7, 8: laulev surnu, tapetud riigijuht, tulnukate müsteerium ja autotöösturi toetatud juudiviha

teadus.postimees.ee
Uuendatud 30. aprill 2024, 06:13
Copy
Selline näeb välja tulnukate lahkamiskamber – tõsi, tegu on Roswellis paikneva tulunukate muuseumi eksponaadiga.
Selline näeb välja tulnukate lahkamiskamber – tõsi, tegu on Roswellis paikneva tulunukate muuseumi eksponaadiga. Foto: Wikimedia Commons

Vandenõuteooriad sünnivad mitmete tegurite koosmõjus. Peamiste põhjuste hulka kuulub ebapiisav teave või teadmatus: inimestel on kalduvus täita teadmiste lünki omaenda spekulatsioonide ja oletustega, eriti kui ametlikud selgitused tunduvad puudulikud või ebausaldusväärsed. Aga ka skeptitsism ja usaldamatus – usalduse puudumine valitsuste, meedia ja teiste autoriteetide vastu võib panna inimesi kahtlema ametlikes selgitustes ja otsima alternatiivseid, sageli vandenõulikke seletusi. Järgnevalt veel neli vandenõuteooriat kahekümnest, mida sel nädalal tutvustada võtame.

Ei saa alahinnata ka psühholoogilist vajadust, kus mõned inimesed kipuvad tundma end turvalisemalt, kui nad usuvad, et mõistavad maailmas toimuvat paremini, isegi kui see «mõistmine» põhineb vandenõuteooriatel. See võib anda tunde, et nad kontrollivad mingil määral ebakindlat või hirmutavat olukorda.
Eriti veendunud vandenõuteoreetikud on osavad tõendite eiramises, kui need nende uskumustele vastu räägivad. Vandenõuteooriate vastu tunnistajad on kas eksinud või siis osa vandenõust – nii usuvad vandenõuteoreetikud.

Paul McCartney pole surnud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles