Vaata videot See relv teeb vaid sentide eest kilomeetri raadiuses õhu n-ö puhtaks (5)

teadus.postimees.ee
Copy
13-sendine lahendus miljoni dollari probleemile.
13-sendine lahendus miljoni dollari probleemile. Foto: Crown Coyright

Suurbritannia kaitseministeerium teatab uue raadiosagedusliku suunatud energiarelva (RFDEW) arendusest, mis on loodud vaenlase sõidukite elektrooniliste seadmete häirimiseks ja kahjustamiseks.

Uue süsteemi abil kiirgatavad raadiolained põhjustavad vaenlase sõidukite seiskumise või taevast alla kukkumise.

RFDEW on autonoomne energiarelv, mida saab käsitleda üks inimene, ja selle üks lask maksab vaid 13 senti. Hoolimata madalast lasu hinnast on relv sama tõhus kui mitu miljonit dollarit maksvad raketisüsteemid. RFDEW suudab tuvastada, jälgida ja tabada korraga mitut ohuallikat nii maapinnal, vees kui ka õhus kuni kilomeetri (0,62 miili) kauguselt. Relv paiskab välja elektromagnetilisi impulsse, mis häirivad või kahjustavad vaenlase sõidukite olulisi elektroonikakomponente, põhjustades nende seiskumise või taevast alla kukkumise.

Foto: Crown Coyright

Energiarelva saab paigaldada erinevatele sõidukitele, alates sõjalaevadest kuni veoautodeni, ja see on peamiselt mõeldud droonide või muude elektrooniliste sõidukite vastu. Relv kasutab mobiilset energiaallikat. 

Kuna RFDEW tulistab energialaenguid, mitte tahkeid mürske, võib see tulistada lõpmatult palju kordi, niikaua kui energiat jätkub.

Elektroonikat rikkuvad elektromagnetrelvad on osa Briti valitsuse strateegiast, mis reageerib muutuvale geopoliitilisele olukorrale. Seetõttu on plaanis tõsta Suurbritannia kaitsekulud 2030. aastaks 2,5 protsendini SKTst. See strateegiline muudatus hõlmab ka kuluefektiivsemate laserite ja muude suunatud energiarelvade kiiremat kasutuselevõttu, mis on majanduslikult mõistlik, arvestades, et mõne tuhande dollarilise drooni hävitamine miljoneid dollareid maksva raketiga ei ole otstarbekas. Näiteks on teatatud, et Punasel merel kasutati 1,3–2,5 miljonit dollarit maksnud Sea Viper raketti 20 000 dollarit maksva drooni hävitamiseks. Lisaks on raketivarud piiratud ja odavate droonide parved võivad need kiiresti ammendada.

Energiarelvad pakuvad lahendust neile probleemidele, kuna kuigi relv ise on kallis, on selle kasutamine ühe lasu kohta odav. 

RFDEW suudab tuvastada, jälgida ja tabada korraga mitut ohuallikat nii maapinnal, vees kui ka õhus kuni kilomeetri kauguselt.
RFDEW suudab tuvastada, jälgida ja tabada korraga mitut ohuallikat nii maapinnal, vees kui ka õhus kuni kilomeetri kauguselt. Foto: Crown Coyright

Seda kõrgtasemel tehnoloogiat arendab kaitseteaduse ja -tehnoloogia laboratoorium (Dstl) koostöös kaitsevarustuse ja -toetusega (DE&S), tehes koostööd Ühendkuningriigi kaitsetööstusega projekti Hersa raames. RFDEW järgmised sammud hõlmavad ulatuslikke välikatsetusi Briti sõduritega sel suvel. Dstl'i tegevjuht Paul Hollinshead on öelnud, et need mängu muutvad süsteemid annavad Ühendkuningriigi relvajõududele otsustava operatiivse eelise, päästes inimelusid ja tõrjudes surmavaid ohte.

7. õhutõrjerühmal on kavas projekti Ealing raames välja töötatud RFDEW koos DragonFire laserrelvaga septembris proovile panna.

DragonFire'i üks lask maksab varasemate teadete kohaselt vähem kui 10 naela (13 dollarit) ja see 100 miljoni naela suurune programm käivitati 2017. aastal.

Allikad: Newatlas.com ja breakingdefense.com

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles