Alaküpsetatud karuliha söönud perekond nakatus haruldase parasiidiga

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Wikimedia Commons / Mike Bender / U.S. Fish and Wildlife Service

Lõuna-Dakotas toimunud perekonna kokkutulekul sõid vähemalt kuus pereliiget, sealhulgas 12-aastane laps, alaküpsetatud musta karu ehk baribali liha. Selle tagajärjel nakatusid nad haruldase keeritsussinimelise parasiidiga ehk trihhinelloosiga, teatas USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus (CDC). 

Trihhinella parasiitide hävitamiseks soovitavad terviseametnikud liha põhjalikult küpsetada.

Nakatunud pereliikmed elavad USAs Lõuna-Dakotas, Minnesotas ja Arizonas ning nende vanus jääb vahemikku 12–62 aastat.

Terviseameti andmetel on trihhinelloos ehk keeritsusstõbi levinud üle maailma mets- ja koduloomade seas, sealhulgas Ameerikas ja Leedus. Selle parasiidi peremeesorganismideks on lihasööjad ja kõikesööjad loomad, nagu metssiga, karu, kass ja ka inimene. Eestis on peamiseks nakkusallikaks metssiga ja harvem karu. Nakatumine toimub siis, kui süüakse vastseid sisaldavat põhjalikult küpsetamata või toorest liha. Vastsed võivad looma lihastes püsida nakatumisvõimelistena 10–30 aastat.

2022. aastal sõi kaheksa pereliiget Lõuna-Dakotas koos liha, mille üks neist oli Kanadas jahipidamisel saanud ja 45 päeva külmutanud, et vabaneda parasiitidest, nagu jahimees oli soovitanud. Liha grilliti ja serveeriti köögiviljadega kebabina. Kaks pereliiget, kes sõid ainult köögivilju, nakatusid samuti.

Juulis 2022 hakkasid ühel pereliikmel, 29-aastasel Minnesotasse naasnud mehel, tekkima sümptomid, sealhulgas palavik, tugevad lihasvalud, silmade ümbruse turse ja eosinofiilia ehk allergiline põletik. Pärast seda, kui ta oli 17 päeva jooksul teist korda haiglasse sattunud, diagnoositi tal trihhinelloos ja teavitati Minnesota terviseametit. Mees sai raviks albendasooli, mis takistab parasiidil glükoosi omastamist, põhjustades parasiidi surma.

Terviseametnikud küsitlesid kaheksat pereliiget ja leidsid, et kuuel neist on parasiit. Üheksas isik, alaealine, kelle kokkupuudet lihaga ei saanud kinnitada, tundus olevat terve. Veel kaks nakatunud pereliiget viidi haiglasse ja neile määrati albendasooli, mille tulemusel kõik kuus pereliiget paranesid.

Keeritsuss
Keeritsuss Foto: koolielu.edu.ee

CDC sõnul vabanevad nakatunud liha allaneelamisel ja maohappega kokkupuutel vastsed, mis tungivad peensoole limaskesta ja arenevad täiskasvanud ussideks. Emaste pikkus on 2,2 mm ja isaste pikkus 1,2 mm. Nende eluiga peensooles on umbes neli nädalat. Nädal pärast seda vabastavad emased vastsed, mis rändavad lihastesse ja kinnistuvad sinna. Spiraaliks keerdunud vastsed kapselduvad lihaskiu sisse, kus nad püsivad aastaid eluvõimelistena, põhjustades haigusilminguid.

Sümptomite raskusaste sõltub vastsete hulgast, enamik nakatumisi haigusnähte ei põhjusta. Täiskasvanud ussid võivad tekitada kergeid seedetrakti vaevusi (kõhuvalu, kõhulahtisust või kinnisust, iiveldust ja oksendamist).

Vastsed hakkavad organismis liikuma umbes nädal pärast nakatumist ja sel ajal tekivad sageli üldreaktsioonid: palavik, lihasvalud, silmaümbruse turse ja teised üldnähud.

Mõnikord võib tekkida müokardiit ehk südamelihase põletik või entsefaliit ehk ajupõletik ja põhjustada surma.

Hiljem sümptomid muutuvad – tekib lihasnõrkus ja -valu. Järk-järgult haigusnähud kaovad.

CDC hoiatab, et metsloomade liha tarbimisel tuleb olla teadlik, et ainult põhjalik küpsetamine hävitab trihhinella parasiidid. Nakatunud liha võib ristsaastuda teiste toiduainetega, seega tuleb toores liha hoida ja valmistada eraldi, et vältida ristsaastumist. Trihhinella parasiitide hävitamiseks soovitavad terviseametnikud liha küpsetada sisetemperatuurini vähemalt 74 °C.

Allikas: foxnews.com

Tagasi üles