Lõunamere hoovus kiireneb – ilm läheb hukka ja seda on aina raskem ennustada (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Puurimislaev Joides, millega võeti Lõuanmere põhjast setteproove, mis tõid meieni 5,4 miljoni aasta vältelt toimunud muutused Maa kliimas ja hoovuste käitumises.
Puurimislaev Joides, millega võeti Lõuanmere põhjast setteproove, mis tõid meieni 5,4 miljoni aasta vältelt toimunud muutused Maa kliimas ja hoovuste käitumises. Foto: Wgegeneri Instituut

Ookeanihoovuste ajaloo süvauuringus avastasid teadlased, et Antarctic Circumpolar Current (ACC) ehk Antarktika ümber kulgev hoovus, üks Maa võimsamaid veevooge, aeglustus jääaegadel, kuid kiirenes vahejäätumise perioodidel.

See avastus pärineb põhjalikust analüüsist, mis keskendus ACC ja viimase 5,3 miljoni aasta kliimamuutustevahelistele seostele, kasutades selleks Lõunaookeanist (Southern Ocean) võetud settekivimite proove.

Teadlased analüüsisid 5,3 miljoni aasta pikkuse perioodi ACC andmed, puurides settekivimeid Maakera kõige kaugemates vetes, kasutades selleks puurlaeva JOIDES Resolution Kaug-Ida Vaikse ookeani lõunaosas.
Nad märkisid, et ACC mängib olulist rolli globaalses ookeani tihedushoovustest koosnevas «kliimakonveieris» (global overturning circulation), soojuse ja süsinikdioksiidi vahetuses ookeani ja atmosfääri vahel ning Antarktika jääkilpide stabiilsuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles