NEW SCIENTIST Tehisaru jahib satelliidipiltidelt «kummituslaevu», mis smugeldavad Vene naftat

Jeremy Hsu
, New Scientist, kaasautor
Copy
Satelliidipildil on näha laevalt laevale laadimist Kertši väinas. Seal ootab arvukalt suuri kaubalaevu, mis kohtuvad väiksemate laevadega, mis vedasid vilja okupeeritud Ukraina sadamatest. Merel laaditakse kaup salaja ümber, et varjata selle päritolu. Suured kaubalaevad lähevad edasi Egiptusesse, Liibüasse, Iraaki ja Saudi Araabiasse. Tehisaru aga suudab väljalülitatud transponderitega aluste tegevuse ajaloo hiljem tuvastada.
Satelliidipildil on näha laevalt laevale laadimist Kertši väinas. Seal ootab arvukalt suuri kaubalaevu, mis kohtuvad väiksemate laevadega, mis vedasid vilja okupeeritud Ukraina sadamatest. Merel laaditakse kaup salaja ümber, et varjata selle päritolu. Suured kaubalaevad lähevad edasi Egiptusesse, Liibüasse, Iraaki ja Saudi Araabiasse. Tehisaru aga suudab väljalülitatud transponderitega aluste tegevuse ajaloo hiljem tuvastada. Foto: Planet Labs / AP / Scanpix

Tehisaru abiga suudavad teadlased nüüd üsna täpselt tuvastada vargsi kauba ümberlaadimist merel nii-öelda «kummituslaevade» vahel, mis on selleks ajaks oma transponderid välja lülitanud. Lahendus võib aidata kaasa nende laevade jälgimisele, mis rahvusvahelisi sanktsioone trotsides salaja toornaftat ja okupeeritud alade vilja edasi toimetavad.

Sellised aluste vahelised ümberlaadimised merel on hüppeliselt kasvanud pärast seda, kui Venemaa sissetung Ukrainasse ajendas Euroopa Liitu piirama Venemaa toornafta importi.

Kuigi G7 riigid ja liitlased lubavad liikmesriikide laevaoperaatoritel ja kindlustusteenistustel vedada osa Venemaa naftast, on Venemaa kasumi vähendamiseks kehtestatud maksimumhind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles