Viinamarjaistandused kaovad – kuhu veinitootjad peaksid kolima muutuva kliima eest

teadus.postimees.ee
Copy
Viinamarjaistandused võivad oma senistest asukohtadest kaduda.
Viinamarjaistandused võivad oma senistest asukohtadest kaduda. Foto: Unsplash / Mika Baumeister CC litsentsiga

Viinamarju, mida kasvatatakse veini tootmiseks, mõjutavad oluliselt kliimatingimused, nagu temperatuur ja äärmuslik põud. Need mõjud on juba nähtavad saagikuses, viinamarjade koostises ja veinide kvaliteedis, avaldades märgatavat mõju veinide tootmise geograafiale. Kliimamuutuste tõttu veinide tootmisvõimaluste muutused on suur teaduslik mure.

Oma ekspertiisi ning viimase 20 aasta jooksul avaldatud üle 250 teaduspublikatsiooni põhjalikule analüüsile tuginedes on teadlaste meeskond koostanud globaalse kaardi, mis kajastab kliimamuutustega viinamarjakasvatusele tekkivaid ohte ja võimalikke eeliseid nii olemasolevates kui ka uutes veinivalmistamise piirkondades. Nad tegid seda, uurides temperatuuri, sademete, õhuniiskuse, kiirguse ja CO2 muutuste mõjusid veinide tootmisele ning uurides kohandumisstrateegiaid.

Kliimavõitjad ja -kaotajad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles