UUS TÕDE Inglismaa tööstusrevolutsioon sai alguse sada aastat varem kui õpikuis kirjas

teadus.postimees.ee
Copy
17. sajandil tekkisid naelu ja sirpe valmistavate sepikodade võrgustikud – sel moel sai tööstustootmine alguse. Joonis Robert (1661–1724) ja Edward Harley (1661–1724) kogutud käsikirjadest.
17. sajandil tekkisid naelu ja sirpe valmistavate sepikodade võrgustikud – sel moel sai tööstustootmine alguse. Joonis Robert (1661–1724) ja Edward Harley (1661–1724) kogutud käsikirjadest. Foto: Picryl

Suurbritannia oli juba 17. sajandil, Stuartite dünastia valitsemisajal, teel tööstusühiskonna poole – üle saja aasta enne, kui õpikud märgivad tööstusrevolutsiooni algust, selgub Cambridge'i ülikooli kõige detailsemast rahvusliku tööhõiveajaloo uuringust.

Üle 160 miljoni kirje põhjal ja kolme sajandi ulatuses andmeid kajastav loodud veebileht Economies Past kasutab rahvaloenduse andmeid, koguduste registreid, pärimisdokumente ja palju muud, et jälgida muutusi Briti tööjõus alates Elizabethi ajastust kuni Esimese maailmasõja eelõhtuni.

Uuring näitab, et 17. sajandi Suurbritannias vähenes järsult põllumajandusega tegelevate talupoegade arv, samal ajal kui kaupade tootjate hulk – kohalikest käsitöölistest, nagu sepad, kingsepad ja vankrirattameistrid, kuni kodus töötavate kangakudujate võrgustikeni, kes tootsid hulgimüügiks riideid – suurenes märkimisväärselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles