NASA marsikopteri jala külge kleepus lendu alustades kahtlane tükk (4)

teadus.postimees.ee
Copy
Marsikulguri ümber lendav esimene marsikopter teeb väikeseid tiire kümne meetri kõrguseni. Viimasel väljalennul kleepus lennumasina jala külge kummaline asi.
Marsikulguri ümber lendav esimene marsikopter teeb väikeseid tiire kümne meetri kõrguseni. Viimasel väljalennul kleepus lennumasina jala külge kummaline asi. Foto: NASA

Kui NASA marsikulguriga kaasas lendav droon Ingenuity oma kolmekümne kolmanda lennu tegi, avastas planeedi pinna poole suunatud kaamera ühe tugijala küljes mingi kahtlase objekti, mis ei näi Marsile kuuluvat - kilekotti või riideräbalat meenutav kahtlane tükk on justkui maalt pärit olmeprügi. Lähemalt seda uurida ei saanud, sest mõneks sekundiks kopteri külge kinnitunud tükike lendas propellerite tuules minema.

Pardakaamera NavCam avastas võõra kaasareisija 24. septembril. Nädal hiljem postitas NASA juhtumi kohta lühikese teate: «Marsi helikopteri navigatsioonikaamera (NavCam) kaadris märgati väikest võõrkeha tükki või prahti. Seda objekti pole olnud näha üheski Navcami eelmiste lendude ülesvõttes. Poole video peal kukkus tundmatu objekt jala küljest ära ning triivis tagasi Marsi pinnale.»

Kogu lennu telemeetria ning lennujärgne analüüs ei näidanud, et midagi oleks rikki või katki läinud. NASA lisas, et nii kopteri Ingenuity kui marsikulguri Perseverance meeskonnad püüavad nüüd tuvastada tundmatu keha allikat.

Lennuga number 33 on marsikopter plaani ületanud mitmekordselt, kuna esialgu oli kavas vaid viis katselendu. Maksimaalne lennukõrgus maapinnast oli lennul kümme meetrit ja kaugus 111 meetrit, kiirus 4,75 m/s ning õhus olemise aeg ligi 56 sekundit. 

Tundmatu Marsile mitteomane keha nägi välja selline (all paremas nurgas):

Foto: NASA

NASA marsikulgur Perseverance on juba kaks korda punaselt planeedilt kummalisi asju leidnud. Üks kord leidi veider tükk, mis kalju vahele kinni jäänud ning selgus, et see on inimeste poolt marsile toimetatud prügi. Teine kord leiti veider spagetikujuline moodustis, mille päritolu pole samuti veel täpselt kindlaks tehtud, kuid seegi näeb välja üsna inimtekkelise prügi moodi.

Seekordne leid kopteri jala küljes meenutab aga kas kiletükki või fooliumiräbalat, mille üheks tekkekohaks võib jällegi olla inimese poolt Marsile toimetatud tehnika, kuid lähemalt uurimata ei saa välistada ka Marsi päritolu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles