Discovery valmistub õhtuseks stardiks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp lehvis Kennedy kosmosekeskuses, kuid Discovery missioon STS-119 lükati edasi.
USA lipp lehvis Kennedy kosmosekeskuses, kuid Discovery missioon STS-119 lükati edasi. Foto: AFP / Scanpix

USA kosmosesüstik Discovery läheb kolmapäeva õhtul oma järjekordsele missioonile rahvusvahelisse kosmosejaama ISS ning viib sinna pikemaks ajaks elama esimese Jaapani meeskonnaliikme.


Kennedy kosmosekeskusest Canaverali neemel Floridas peaks süstikule start antama idaranniku suveaja järgi kell 9.20 õhtul (kui Eestis on juba kell 3.20 varahommikul), vahendasid AFP ja Reuters.

Meteoroloogide sõnul on ilm 90-protsendilise tõenäosusega selleks piisavalt hea.

«Meil ei ole tõsiseid muresid ja me oleme valmis eesseisvaks põnevaks missiooniks,» kinnitas ka NASA järelevalvedirektor Steve Payne.

Discovery uus missioon on samas viibinud juba kuu võrra kahtluste tõttu, mis tekkisid süstiku kütusesurvemõõdikute töökindluse suhtes.

Pärast põhjalikku kontrolli anti kosmoselaevale lõpuks stardiluba.

Missioon numbriga STS-119 kestab kaks nädalat ning sellega viiakse rahvusvahelise kosmosejaama ISS pardale suur päikesepaneelide komplekt, mis maksab 300 miljonit dollarit ja on pakitud 16-tonnisesse moodulisse, samuti uue uriinidestilleerija.

Paneelid hakkavad varustama vooluga pardalaboreid ja võimaldavad suurendada kosmosejaama alalist meeskonda kolmelt liikmelt kuuele. Nende paigaldamiseks peavad kaks astronauti väljuma neljal korral avakosmosesse.

Discovery seitsmeliikmelisse meeskonda kuulub ka varem kaks korda kosmoses käinud jaapanlane Koichi Wakata - seekord jäetakse ta esimese oma rahvuse esindajana orbitaaljaama pikemaks ajaks elama.

ISSist lahkub novembris sinna viidud ameeriklanna Sandra Magnus.

Discovery peaks Maale naasma 25. märtsil, meie aja järgi kella poole kümne paiku õhtul.

16 riigi osalusel juba üle kümne aasta ehitatav rahvusvahelise kosmosejaama projekt läheb maksma kokku üle 100 miljardi dollari.

NASA plaanides on veel üheksa süstikumissiooni selle kokkupaneku lõpetamiseks ja hoolduskäiguks Hubble'i kosmoseteleskoobi juurde, enne kui süstikud järgmisel aastal lõplikult maha kantakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles